مجله ی کودک

بررسی و علت خجالتی بودن کودکان + درمان

بررسی و علت خجالتی بودن کودکان + درمان

خجالتی بودن در ارتباط با روابط جمعی و گروهی در افراد مشاهده می‌شود. این احساس مانعی برای پیشرفت فرد در تمامی ابعاد زندگی مانند روابط، شغل، تحصیل و … است. مطالب امروز شازده کوچولو راجع به بررسی و علت خجالتی بودن کودکان + درمان می‌باشد. مطالعه این مطلب برای والدینی که کودکانی کمرو دارند و به دنبال درمانی برای این مسئله هستند، مفید خواهد بود. خجالتی بودن علتی وراثتی و ذاتی نیست، چرا که کودکان از بدو تولد این صفت را همراه خود ندارند. با گذشت زمان و بزرگ شدن کودک، این احساس در آنها به وجود می‌آید.

 محیط پرورش کودکان، روش ها و رفتارهای تربیتی والدین و بسیاری دیگر در ایجاد این مشکل، نقش تعیین کننده ای دارند. اغلب کودکان در شرایط مختلف میزان کمی خجالت را از خود بروز می‌دهند. اما این مسئله هنگامی که از حالت تعادل خارج شود تبدیل به چالشی بزرگ خواهد شد. در این میان والدين نقش مهمي در کاهش یا افزایش این احساس یا ویژگی کودک به عهده خواهند داشت. چرا که نزدیک ترین فرد به زندگی فرزندان، پدران و مادران بوده و به تمامی حالت روحی و روانی آنان آگاهی دارند. والدین با داشتن اطلاعات کافی و به کارگیری راه حل های کاربردی می‌توانند این مشکل را در کودک خود برطرف نمایند.

نشانه های کودک خجالتی

خجالتی یا کمرویی کودکان ارتباط مستقیمی با حس های منفی او راجع به خودش دارد. غالبا فرزندان خجالتی اعتماد به نفس پایینی داشته و در شرایط لازم نمی‌توانند از حق خود دفاع کنند. به طور کلی کودکانی با این ویژگی مدام با اضطراب، دلهره و ترس های درونی خود مواجه هستند. البته در این شرایط ما به والدین پیشنهاد می‌دهیم که تاثیر خرید اسباب بازی دخترانه و پسرانه را بررسی کنند.

اما راهکارهای دیگری نیز وجود دارد که در ادامه نیز نشانه های کودکان خجالتی و راه حل آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

 ساکت بودن و گوشه گیری

معمولا کودکان با روانی سالم و شاد دارای جنب و جوش و حرکت هستند. علاوه بر این در خانواده یا جمع میل به گفتگو و صحبت کردن دارند. اما در نقطه مقابل کودکانی نیز با ویژگی سکوت و گوشه گیری دیده می‌شوند که میل به تعامل با دیگران و یا اظهار وجود نخواهد داشت. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که سکوت و گوشه گیری کودکان نشانه ای از خجالتی بودن آنها می‌باشد. این دسته از کودکان با سکوت خود می‌خواهند یک دیوار دفاعی در برابر آسیب های احتمالی پیش بینی شده ایجاد کنند. علاوه بر این کودک خجالتی احساس می‌کند با صحبت کردن اوضاع و احوالشان بدتر شده و تغییر خاصی در شرایطشان به وجود نخواهد آمد.

ساکت بودن و گوشه گیری کودکان

ساکت بودن و گوشه گیری کودکان

عدم تمایل به ملاقات افراد جدید

یکی از نشانه ها و علت خجالتی بودن کودکان مربوط به ارتباطات اجتماعی می‌باشد. همچنین آنها از دیدن افراد جدید اعم از همسالان یا بزرگسالان اجتناب می‌کنند. معمولاً دوستان زیادی ندارد این است که برای ملاقات با افراد جدید مشکل دارد. شاید اگر شما نیز کودکی خجالتی دارید، بارها دیده باشید که از برقراری ارتباط با کودکان جدید دوری می‌کند. معمولا فرزندانی با این ویژگی شخصیتی از انجام بازی های گروهی و جمعی گریزان هستند. چرا که ترس از ملاقات با افراد جدید آنها را به دلهره و اضطراب می‌اندازد. آنها به محض دیدن فردی جدید احساس ناامنی کرده و دوست دارند فورا آن مکان را ترک کنند.

عدم برقراری ارتباط چشمی

اگر کودکی دارید که در حضور جمع و مکان های اجتماعی از تماس چشمی اجتناب می کند، به احتمال زیاد او فردی خجالتی و کمرو می‌باشد. علاوه بر این دیده شده کودکانی با ویژگی کمرویی در هنگام صحبت کردن سر خود را پایین انداخته و یا به نقطه دیگری نگاه می‌کنند. آنها از برقراری ارتباط چشمی ترس و واهمه دارند. برای پسرهایی با این ویژگی خرید اسباب بازی پسرانه می‌تواند مفید واقع شود. زیرا با افزایش تحرکات پسرانه،  کم رویی و خجالتی بودن او نیز کاهش می‌یابد.

Lack of eye contact

فرار از مشکلات

کودکانی با خصوصیت خجالتی در هنگام روبرو شدن با افراد مختلف معذب هستند. اضطراب و استرس رویاروی با غریبه ها باعث دوری آنها از دیگران است. بنابراین کودک از موقعیت هایی که برایش استرس زا باشد فرار می‌کند. مواجه می‌شوند احساس خجالت و اضطراب پیدا می‌کنند و همین امر باعث می‌گردد تا از دیگران فاصله گیرد. بخ علاوه از قبول مسئولیت ها وظایف پیش رو سر باز می‌زند.

دوستان کمی دارند

غالبا این گروه از کودکان به علت گوشه گیری و منزوی بودن دوستان کمی دارند. این موضوع نشانه ای از یک کودک خجالتی است که با علت خجالتی بودن کودکان در ارتباط است. آنها سعی می‌کنند تا حد امکان یک یا دو نفر محدود و تعیین شده را برای رفاقت انتخاب کنند. به عبارتی دیگر دایره دوستی و دوست یابی هاشان محدود است. همچنین این افراد را در تعاملات اجتماعی و گروهی را نمی‌توان مشاهده کرد. از این بابت خرید عروسک برای این دسته از کودکان لازم است. تا ارتباط بیشتری با عروسک‌های خود برقرار کنند و بتوانند روابط دوستانه و اجتماعی خود را گسترش دهند.

عروسک فیل بالشتی بزرگ

عروسک فیل بالشتی بزرگ

 از توجه زیاد اطرافیان دوری می‌کنند

عده ای از کودکان با انجام رفتارهای های مختلف سعی در جلب توجه اطرافیان دارد. برعکس این قضیه برای کودکان خجالتی و کمرو مصداق پیدا می‌کند. کودکانی با ویژگی خجالتی از اینکه مرکز توجه والدین و دیگر افراد قرار بگیرند، بیزارند. اگر فرزند شما با نگرانی و ترس های درونی درگیر باشد از توجه دیگران دوری می کند. به طور کلی دوری از  مرکز توجه بودن، یکی از اصلی ترین نشانه های کودکان خجالتی است.

اطلاعاتی در ارتباط با خود نمی‌دهند

یکی از ویژگی های دنیای کودکان آزادی عمل، رفتار و گفتار است. آنها معمولا بی محابا از علاقمندی ها، احساسات و کارهای روزمره خود با دیگران گفتگو می‌کنند. اگر کودک هیچ تمایلی به گفتگو راجع به وقایع روزانه نداشته باشد، میشود گفت که گوشه گیر، خجالتی و کمرو است. البته مرز باریکی بین کودکان درونگرا با خجالتی وجود دارد. علاوه بر این کودکان خجالتی در هنگام سوال و جستجوهای بزرگترها راجع به آنها، پاسخی بیان نمی‌کنند. آنها دوست ندارند دنیای دورنی خودشان یا خواسته هایشان را با دیگران به اشتراک بگذارند. گاها نیز دیده شده که کودکان خجالتی در بین این پرسش و پاسخ ها عصبی شده یا رفتار نادرستی از خود بروز می‌دهند. بنابراین بزرگترها باید بدانند که عدم پاسخگویی کودک بر برخی شرایط مربوط به علت خجالتی بودن کودکان است.

بیشتر کودکان از بازی کردن و فعالیت های جمعی لذت می‌برند. اما در این میان هستند کودکانی که علاقه ای به جمع های کودکانه و بازی های گروهی ندارند. بروز این نشانه ها می‌تواند دلیلی بر خجالتی و منزوی بودن کودک باشد. یکی از راه حل های کاربردی و مفید برای برطرف شدن این موضوع، بازی های جمعی و گروهی است. والدین می‌توانید با آموزش مهارت‌های گروهی به کودکان کمرو کمک کنند تا با این ویژگی خود کنار آمده و  ارتباطی به دور از استرس و اضطراب را تجربه کنند. بازی ها بهترین روش برای یادگیری این مهارت های اجتماعی در آموزش کودکان محسوب می‌شود. علاوه بر این پلی ارتباطی بین کودک خجالتی با دیگر کودکان ایجاد خواهد شد.

انجام بازی های دو نفره

شاید در ابتدای کار برای یک کودک خجالتی بسیار سخت باشد که با تعداد زیادی کودک به بازی مشغول شود. پس بهتر آن است که یک کودک هماهنگ با روحیات کودک خجالتی را برای یک بازی دو نفره برای او انتخاب کنید. بازی‌های دو نفره برای سرگرم کردن دو کودک بسیار کاربردی هستند. مزیت بسیار مهم  این بازی‌ها وادار کردن کودکان به ایجاد ارتباط با دیگران است. بازی هایی مانند لی لی، مار و پله، قایم باشک علاوه بر ایجاد تعامل با دیگران، تنش ها و استرس ها موجود را کاهش می‌دهد.

چرا که بازی های دو نفره علت خجالتی بودن کودکان و نشانه های موجود را تا حدی برطرف می‌کند. اگر کودک خجالتی کم کم خود را با شرایط هماهنگ کرده و از خود همکاری نشان داد به او پاداش مخصوصی بدهید. با توجه به اینکه عروسک ها، جز اسباب بازی هایی هستند که اضطراب کودک را به صورت چشمگیری کاهش می‌دهند، عروسک خرگوش آنجل اورجینال انتخابی هوشمندانه محسوب می‌شود. یکی از مزایا خرید این عروسک مربوط به روحیات عاطفی کودک خجالتی است. به طور کلی عروسک‌ها به عنوان ابزاری  برای کودکان عمل می‌کنند تا احساسات خود را به آنها ابراز نمایند.

عروسک خرگوش

عروسک خرگوش آنجل

بازی های داستان سرایی و شعر خوانی گروهی

برای کودکان با ویژگی کمرو و خجالتی، وارد شدن آهسته به جمع های چند نفره یخ آنها را باز کرده و وادار به صحبت کردن می‌شوند؛ به ویژه آنکه در ارتباط کلامی با دیگر همسالان خود قرار گیرند. برای ایجاد تعاملات بیشتر کودک خجالتی و دیگر کودکان یک قصه ساختگی ترتیب دهید. نقش اصلی قصه را یک فرد خجالتی در نظر بگیرید،  کودکان را  به گروه های دو  یا سه نفره تقسیم کنید. ابتدا در هر گروه از بچه‌ها بخواهید تا خود را به دیگر گروه ها معرفی کنند و با هم همکاری داشته باشند. داستان ساختگی را برای گروه توضیح داده که هر دو نفر در آن همکاری کرده‌ و آن را بیان کنند.

شروع یک داستان جذاب با یک شخصیت خجالتی را به هر گروه بدهید. مانند اینکه دختر داستان ما در مهمانی نیاز به خوردن آب داشت، اما خحالت می‌کشید تا به صاحبخانه بگوید. اکنون کودک کمر نقش دختر خجالتی داستان را دارد، او باید به صاحبخانه بگوید که لیوان آب می‌خواهد. برای گروه دیگر هم یک داستان ساختگی متفاوت مشخص کنید تا آن ها هم این قصه را اجرا کنند. سپس همه گروه ها را  تشویق کرده و به هر دوی آن‌ها هدیه دهید. والدین می‌توانید در پایان قصه گویی مطالبی را تحت عنوان نتیجه گیری برای کودکان بیان کنند. از معایب خجالتی بودن و راه‌های غلبه بر آن نیز صحبت کنید.

کودک خجالتی در مدرسه

یکی از دغدغه های والدین و مربیان آموزشی در ارتباط با کودکان خجالتی این است که نمی‌پرسد و پاسخ نمی‌دهد. شاید خود شما هم از آن دسته افرادی باشید که وقتی در جمع قرار می‌گیرید، گوشه گیر و ساکت هستید. اما در مدرسه و مکان های اموزشی این رفتار درست نیست. اگر دانش آموزی در سر کلاس به سوالات پاسخ ندهد، برای معلم مشکل خواهد بود که به دانش آموز امتیاز داده یا او را مورد ارزیابی قرار دهد. علاوه بر این دانش آموز خجالتی هم نمی‌آموزد که چگونه به عنوان بخشی از یک گروه فعالیت کند. بنابراین این رفتار فرصت های یادگیری و کار کلاسی و گروهی او را تحت تاثیر قرار خواهد داد. گاهی کودک می‌ترسد که پاسخ نادرستی بدهد و سوالات احمقانه ای مطرح کند. گاهی هم حس می‌کند که اگر از کس دیگری کمک بخواهد، نشانگر ضعف او می‌باشد.

 تمامی این احساسات و تفکرات می‌توانند زمینه سازی برای کودک در آینده باشند که از صحبت کردن در جمع واهمه داشته باشد.  در این میان وظیفه والدین و معلم کودک این است که علت را ریشه یابی کرده و اقدامات لازم را به عمل آورد. همچنین اگر ترسی در کودک به وجود آمده آن را نیز از میان ببرند. راه حل دیگر برای حل این مشکل مهم این است که باورهای کودک را تغییر دهید. اگر کودک در بحث های کلاس شرکت نمی‌کند، شاید فکر می‌کند برای شرکت کردن باید بدون نقص باشد. سعی کنید تا اعتماد به نفس کودک را تقویت کنید. کودک خجالتی را برای مطرح کردن هر گونه سوال تشویق کنید. کاری کنید تا او احساس راحتی و امنیت داشته باشد.

جمع بندی نهایی

در مطالب بالا در فروشگاه اسباب بازی فروسی شازده کوچولو به بررسی و علت خجالتی بودن کودکان + درمان پرداختیم. اغلب کودکان در شرایط مختلف میزان کمی خجالت را از خود بروز می‌دهند. اما این مسئله هنگامی که از حالت تعادل خارج شود تبدیل به چالشی بزرگ خواهد شد. در این میان والدين نقش مهمي در کاهش یا افزایش این احساس یا ویژگی کودک به عهده خواهند داشت. چرا که نزدیک ترین فرد به زندگی فرزندان، پدران و مادران بوده و به تمامی حالت روحی و روانی آنان آگاهی دارنداز نشانه های کودک خجالتی، ساکت بودن و گوشه گیری است.

 علاوه بر این کودکان تمایلی به ملاقات افراد جدید ندارند. همچنین سعی می‌کنند تا ارتباط چشمی با دیگران برقرار نکرده از دوستی با تعدادی زیادی از همسالان خود سرباز می‌زنند. این کودکان با این ویژگی اخلاقی دوستان کمی داشته و در برابر چالش های به وجود آمده احساس ضعف داشته و آن فرار می‌کنند. علاوه بر این کانون توجه قرار گرفتن برایشان ناخوشایند بوده و از آن دوری خواهند کرد.

دیدگاهی در مورد “بررسی و علت خجالتی بودن کودکان + درمان

  1. فاطمه سادات گفت:

    بسیار عالی و کاربردی بود.ممنونم

    1. shazdekuchulutoys گفت:

      سپاس از لطف شما بزرگوار.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *