مجله ی کودک

رایج ترین علت های پرخاشگری کودکان + درمان

رایج ترین علت های پرخاشگری کودکان + درمان

از سوالات پرتکرار والدین در زمینه تربیتی، اختلالات رفتاری آزار دهنده مانند پرخاشگری در کودکان است. تمام پدران و مادران خواستار کودکانی آرام، شاد و بااعتماد به نفس بالا هستند. در مقاله امروز شازده کوچولو به سوال رایج ترین علت های پرخاشگری کودکان + درمان پاسخ می دهیم. با ما همراه شوید تا چرایی و چگونگی راه حل های موجود را بررسی کنیم. نپذیرفتن بخش طبیعی زندگی بوده و قرار نیست که افراد در سنین مختلف خواسته های دیگران را  بپذیرند. کودکان نیز از این امر مستثنی نبوده و برای اینکه در آینده به شخصی با اعتماد به نفس بالا تبدیل شوند باید قدرت مخالفت داشته باشند.

حال در این میان سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا مخالفت در کودکان باید همراه با خشونت باشد؟ پاسخ به این سوال منفی است. بعضی از کودکان همیشه آماده مشاجره بوده برای مخالفت، پرخاشگری و خشونت مستعدتر هستند. عده ای از که کودکان مدام در حال دعوا می‌باشند، در واقع مشکلات از خانه به مدرسه و یا بالعکس را جابجا می‌کنند. دلایل زیادی برای این مشکل وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. در نهایت نیز این والدین هستند که باید مهارت های مناسب در زمینه پرخاشگری و راه حل های درمان آن به کودک خود بیاموزند.

پرخاشگری در کودکان دبستانی

به طور کلی عوامل متعددی در به وجود آمدن خشم و پرخاشگری در کودکان موثر است. در ادامه رایج ترین علت های پرخاشگری کودکان دبستانی را بررسی می‌کنیم:

الگوپذیری

کودکان می‌کوشند تا دقیقا مانند والدین یا بزرگترهایشان رفتار کنند. پس در نظر داشته باشید که تمامی حرکات، رفتار، گفتار و صفات خوب یا بد شما در حال یادگیری از طرف کودکان است. کودکانی که الگوهای رفتاری پرخاشگرانه داشته‌اند، مانند الگوهای خود رفتار خواهند کرد. پدران یا مادرانی که مدام در حالت پرخاشگری یا بحث و جدل می‌باشند، فرزندشان نیز از آنها الگوپذیری و تقلید می‌کنند. بنابراین تنها کودکانی که با آنها رفتارهای خشونت آمیز می‌شوند در معرض این رفتارهای منفی نخواهند بود. پس کودکانی که والدینی خشن با رفتارهای نامناسب دارند فرزند آنها نیز در حال شبیه سازی خود با آنان است.

الگوپذیری کودک

الگوپذیری کودک

کودکان بیش فعال

این کودکان مستعد پرخاشگری و خشونت می‌باشند. همچنین با محرک های محیطی و در ارتباط با همسالان و خانواده از خود رفتارهای پرخاشگرانه بروز می‌دهند. به طور کلی در کودکان بیش فعال این احتمال وجود دارد که در مکان های اجتماعی دعوا به راه انداخته و نه تنها به خود بلکه به دیگران را نیز دچار آسیب کنند.

کودک بیش فعال

کودک بیش فعال

عوامل محیطی

کودکانی دبستانی که در مناطق محروم و ناامن زندگی می‌کنند، بیشتر مستعد ابتلا به پرخاشگری می‌باشند. همچنین فرزندانی که پدران یا مادران بزهکار یا معتاد دارند، احتمال بروز رفتارهای خشونت آمیز در آنها افزایش پیدا می‌کند. علاوه بر این مشاهده فیلم های خشن، جنگی یا برنامه های نامناسب کودکان را تبدیل به افرادی پرخاشگر خواهد کرد. در نهایت نیز محرومیت های اقتصادی، مالی و عاطفی می‌تواند زمینه ساز ایجاد رفتارهای پرخاشگرانه در کودکان شود.

وراثت

از رایج ترین علت های پرخاشگری کودکان می‌توان به عامل وارتث اشاره کرد. والدینی که دارای روحیه پرخاشگری بوده و خشن هستند، فرزندان آنها نیز اخلاقی پرخاشگرانه خواهند داشت. بروز این روحیات خشن حتی بر روی اسباب بازی های کودک پرخاشگر آشکار است. با انتقال ژن خشونت از پدران و مادران به فرزند حتی او با عروسک هایش رفتارهایی پرخاشگرانه دارد. برای کاهش این اختلالات رفتاری بهتر است به تحقیقات انجام شده در این زمینه توسط دانشمندان توجه نمایید. آنها دریافته اند  عروسک های بداخلاق و خشمگین در روحیه کودک اثرات منفی به جای خواهد گذاشت.

 استفاده از عروسک هایی با جنس های نرم و چهرهایی مهربان و ارام کودکان شما را منعطف تر خواهد کرد. عروسک خرگوش آنجل اورجینال یکی از بهترین گزینه در هنگام انتخاب هدیه برای کودکان خشن می‌باشد. متخصصان در حوزه روانشناسی کودک توصیه می کنند تا والدین عروسک هایی شاد با رنگ هایی آرامبخش را برای کودکان خود خریداری کنند. بنابراین والدین این کودکان باید در نظر داشته باشند از خرید اسباب بازی هایی که خشونت کودکان را افزایش می‌دهد، خودداری کنند.

خرگوش آنجل

خرگوش آنجل

بازی های کامپیوتری و رایانه ای

در عصر امروز یکی از تفریحات و سرگرمی های کودکان بازی های کامپیوتری است. این بازی ها جای خود را به صورت چشمگیری در بین کودکان باز کرده اند و در عوض انجام بازی های سنتی و یا فعالیت های ورزشی رو به کاهش می‌باشد. در این میان نکته حائز اهمیت تاثیرات روانی این بازی هاست که با بروز پرخاشگری کودکان آشکار می‌شود. نتایج تحقیقات انجام شده نشان می‌دهد که عوامل محیطی مانند انجام این بازی ها از عوامل موثر بر رفتار و افکار کودکان در سنین دبستان یا بالاتر است. بنابراین هرچه از بازی های کامپیوتری یا خشن بیشتر استفاده کنند میزان پرخاشگری در آنان افزایش خواهد یافت.

بازاری رایانه ای کودک

بازاری رایانه ای کودک

خواب مناسب و تغذیه

یکی از رایج ترین علت های پرخاشگری کودکان عدم خواب و استراحت کافی و گرسنگی کودک می‌باشد. اغلب کودکان دبستانی با خستگی و گرسنگی رفتارهایی پرخاشگرانه از خود بروز می‌دهند. والدین موظفند تا در تمام طول روز برنامه‌های مناسبی را برای استراحت و تغذیه کودک در نظر بگیرند. علت بسیاری از کج خلقی ها و پرخاشگری های کودکان، نداشتن خواب کافی و یا برنامه غذایی نامنظم است. یک رژیم غذایی مناسب و سالم می‌تواند تا حد زیادی از اختلالات رفتاری کودکان جلوگیری نماید.

 بهتر است ساعات تعیین شده ای را برای خواب یا بیدار شدن کودکان مشخص کنید. علاوه بر این یک برنامه تغذیه ای که شامل یک هرم غذایی کامل برای کودکان محسوب می‌شود را برای او در نظر بگیرید. برای همکاری و تقویت رفتارهای مطلوب کودک خود پاداشی تعیین کنید. خرید عروسک مطابق با علاقمندی و سلیقه کودک یک پاداش بسیار مناسب و جذاب به شمار می‌آید. کودک را با خریدهای دلخواه و تحسین های به جا ترغیب کنید تا رفتارهای مثبتش را در این زمینه ادامه دهد.

خرید عروسک تدی مستربین

خرید عروسک تدی مستربین

شکست و ناکامی

ناکامی و خشونت ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. به این ترتیب که هر چه ناکامی و شکست بیشتر باشد ایجاد رفتارهای پرخاشگرانه یا خشونت افزایش خواهد یافت. بنابراین در صورتی که افراد در رسیدن به اهداف خود با شکست روبرو شوند دچار ناکامی شده و در نتیجه احتمال پاسخ پرخاشگرانه در او نیز افزایش می‌یابد. این موضوع درباره کودکان نیز مصداق پیدا می‌کند. غالبا کودکانی که ناکامی مواجه می‌شوند، با صدای بلند فریاد می‌کشند، فحش می‌دهند، کتک کاری و مشاجره راه می‌اندازند،  مسخره می‌کنند و هیچ توجهی به سخنان والدینشان ندارند. تمامی این کارها جز رفتارهای منفی و رایج ترین علت های پرخاشگری کودکان در این سنین است، که به عنوان واکنش از خود نشان می‌دهند.

شکست و ناکامی کودک

شکست و ناکامی کودک

 در صورتی که این رفتارها ادامه پیدا کند، کودک شما در موقعیت های اجتماعی مورد پذیرش و رضایت قرار نخواهد گرفت. پیشگیری و آموختن رفتارهای جایگزین در این زمینه به فرزند شما کمک شایانی می‌کند. جدولی برای پیشرفت های کودکتان از جایگزینی رفتار های مثبت تهیه کنید. روزهایی که در آن کودک پرخاشگر شما کسی را کتک نزده و یا داد وفریاد راه ننداخته است را ثبت کنید. با زیاد شدن کارهای خوب او را تشویق کرده و به او جایزه بدهید. خرید اسباب بازی پسرانه برای پسرانی با رفتارهای پرخاشگرانه یک پاداش ایده آل است. بازی با اسباب بازی می‌تواند در مدیریت احساسات کودکان مانند خشونت موثر باشد.

کمبود چه ویتامینی باعث پرخاشگری در کودکان میشود

ویتامین ها نقشی مهم و ضروری در تامین نیازهای جسمی و روحی انسان ها دارد. یکی از ویتامین هایی که کمبود آن باعث ایجاد پرخاشگری در کودکان می‌شود، کمبود ویتامین D است. رژیم غذایی  مناسب برای کودکان برای رفع این مشکل، حاوی مقادیر کافی ویتامین­ های محلول در چربی می‌باشد. برای اینکه کودکانتان ویتامین D مورد نیاز خود را تامین کنند، بهتر است از مکمل های ویتامین D  یا مولتی­ ویتامین های  حاوی ویتامین D استفاده کنند. چرا که با استفاده از مواد غذایی نمی‌توان نیازهای ویتامین­ های محلول در چربی را برطرف کرد.

کمبود ویتامین D در کودکان

کمبود ویتامین D در کودکان

 لازم به ذکر است اگر مصرف ویتامین ­های D در بدن کودکان بالا رود  کودک شما دچار مسمومیت خواهد شد. در کنار این ویتامین داشتن یک رژیم غذایی مناسب در کاهش خشونت فرزندان تاثیر گذار می‌باشد. زرده تخم مرغ، ماهی های چرب، جگر و فراورده های لبنی پر چرب منبع اصلی ویتامین D  هستند. علاوه بر این نور آفتاب نیز خود جز منابع مهم و بسیار تاثیر گذار در این زمینه است. بنابراین در ساعات منظمی از روز که بین ساعات ۸ تا ۱۰ می‌باشد، کودکان خود را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید.

علت پرخاشگری کودکان زیر 3 سال

کودکان در سنین یک تا سه سالگی نیز رفتارهای پرخاشگرانه مخصوص به خود دارند. آنها در این سن برای جلب توجه والدین و برطرف شدن نیازهای عاطفی خود دست به خشونت می‌زنند. گاها نیز در مواجه با کودکانی که اسباب بازی هایشان را تصاحب می‌کنند از موضع جیغ و فریاد وارد می‌شوند. علاوه بر این کودک پرخاشگر برای رهایی از دستورات والدین به کج خلقی یا بدرفتاری متوسل می‌شود. موارد گفته شده رایج ترین علت های پرخاشگری کودکان زیر سه سال است. فرزند در سن زیر سه سال راه حلی جز اعمال این رفتارها برای حل مسائل خود نمی‌یابد. راه حل های زیر به والدین کمک می‌کند تا خشونت کودک را کاهش دهند:

علت پرخاشگری کودکان زیر 3 سال

علت پرخاشگری کودکان زیر 3 سال

سنجیده نادیده بگیرید

یک راه حل تاثیرگذار برای رفتارهای خشونت آمیز کودک این است که آن ها را به سادگی نادیده بگیریم. در ابتدا ممکن است والدین احساس کنند که این روش در بهبود رفتارهای کودک موثر نیست. اما به مرور زمان متوجه خواهید شد که با روش نادیده گرفتن سنجیده این رفتارها ترک می‌شوند. نادیده گرفتن سنجیده، هنر نادیده گرفتن رفتارهایی است که دوستشان ندارید و تعریف کردن از آن هایی که دوستشان دارید. هنگامی که کودکان می‌خواهند مورد توجه قرار گیرند دست به هر کاری می‌زنند. رفتارهای کودک را طبقه بندی نمایید، یقینا رفتارهای خطرناکی مانند گاز گرفتن، کتک زدن و دست زدن به آتش را نمی‌توان نادیده گرفت. روش نادیده گرفتن مناسب والدینی است که از صبر و تحمل بالایی برخوردارند.

راه حل مطلوب دادن به کودک

راه حل مطلوب دادن به کودک

رفتارهای مطلوب را تقویت نمایید

برای سرعت بخشیدن در اصلاح  رفتارهای پرخاشگرانه، رفتارهای مطلوب او را تقویت کنید. به عنوان مثال اگر کودک در حال جیغ و فریاد است و یکدفعه این رفتار را تمام می‌کند، بدون معطلی او را مورد تحسین قرار دهید. به او نزدیک شده و نشان دهید که مجذوب کارش شده اید. اگر دوباره به فریاد کشیدن ادامه داد به او بی توجهی کرده تا صدایش قطع شود. گاهی نیز می‌توانید در حضور کودک پرخاشگر خود از کودک خوش اخلاق تعریف کنید. لازم به ذکر است که در این شرایط باید رفتار کودک دیگر را مورد ستایش قرار دهید نه خود کودک را.

در هنگام تشویق کودک برای کاهش رفتارهای پرخاشگرانه به روشی مناسب با سن کودک عمل کنید. به عنوان مثال کودکان زیر سه سال را با در آغوش گرفتن یا بوسیدن و دیگر نشانه های عملی محبت همراه با کلمات مهر آمیز تحسین کنید. علاوه بر این به پاداش های خود در مقابل کاهش رفتارهای خشونت آمیز او تنوع دهید. یعنی علاوه بر بوسیدن، خرید عروسک دخترانه برای فرزند دخترتان پاداش شما را جذابتر خواهد کرد. در این شرایط داشتن سرعت عمل برای دادن پاداش نیز ضروری است. چرا که کودکان در سنین زیر سه سال بسیار حساس بوده و انتظار دارند سریع به جایزه مورد نظر دست یابند.

عروسک دخترانه پولیشی

خرید عروسک دختر گل به سینه

راه های درست نشان دادن احساسات را به او بیاموزید

به او بگویید عصبانی شدن اشکالی ندارد ولی اجازه ندارد عصبانیتش را به طور نادرستی نشان دهد. برای کودکانی با سنین زیر سه سال ممکن است لازم باشد شما برایش توضیح دهید که چه احساسی دارد. به طور مثال کودک شما در حال خانه بازی است، او نمی‌تواند دو قطعه را به هم متصل کند. در این شرایط او اسباب بازی را پرتاپ کرده و شروع به گریه می‌کند. اکنون شما وارد عمل شوید، به او بگویید: چون نتوانستی دو قطعه را با هم جفت کنی نباید ناراحت شوی. بیا تا من کمکت کنم به جای گریه کردن کار را تمام کنیم. در صورت عدم همکاری کودک، اسباب بازی را برداشته و با او بگویید که آمادگی بازی کردن را نداری.

درمان پرخاشگری کودکان

می‌توان گفت بیشتر والدین در دوران کودکی فرزند خود شاهد پرخاشگری یا بدخلقی‌های او بوده‌اند. بداخلاقی و عصبانیت کودکان دلایل متعددی داشته و بهتر است پیش از هر اقدامی به علت‌یابی در این زمینه بپردازید. پس از ریشه‌یابی که می‌تواند در ارتباط با مسائل مختلفی از قبیل بیماری، ژنتیک و عوامل محیطی باشد، بهتر است راهکارهای عملی مربوطه صورت گیرد. اغلب پرخاشگری‌ها مقطعی بوده و با انجام راه‌حل‌های ساده از بین خواهد رفت. یکی از سریعترین و مطمئن ترین روش‌ها، بی‌اعتنایی به رفتارهای کودک است. معمولا هدف اصلی بیشتر این پرخاشگری‌ها رسیدن به هدف مورد نظر در کودکان می‌باشد.

یا اینکه فرزند بدخلق شما نیازمند جلب توجه و محبت از سمت شما بوده و با این روش می‌خواهد توجه شما را به خود جلب کند. به هر صورت این رفتار ناپسندیده در او باید تغییر پیدا کرده و به رفتاری صحیح تبدیل شود. پس نسبت به بدخلقی‌ها فرزندتان بی‌اعتنا و بی‌توجه باشید. لازم به ذکر است در زمان عصبانیت کودک، هیچ راه‌حل منطقی و حتی گفتگو کارساز نخواهد بود. حتی محبت و در آغوش گرفتن فرزند توسط والذین نیز در این رابطه موثر نیست. توجه داشته باشید که با توجه به هوش بالای کودکان در عصر امروز حتی کودکان دوساله هم قدرت تشخیص بالایی دارند.

آنها می‌توانند به آسانی از رفتار خشونت آمیز خود دست برداشته و تغییر رفتار دهند. بنابراین والدین آگاه می‌توانند در این شرایط کلا نسبت به رفتارهای او بی‌توجه باشند. البته به این نکته توجه نمایید که به صورت غیر مستقیم رفتارهای او را زیر نظر داشته باشید. بی‌اعتنایی‌ها تا جایی باشد که خطری او تهدید نکند و به خود یا دیگران آسیبی نرساند. پس به فرزند خود بیاموزید که بداخلاقی و عصبانی شدن او هیچ فایده‌ای نداشته و او به مرور زمان یاد می‌گیرد که چنین رفتار‌های از خود نشان ندهد چرا که کارساز نمی‌باشد.

جمع بندی نهایی

مطالب امروز فروشگاه اسباب بازی فروشی شازده کوچولو راجع به رایج ترین علت های پرخاشگری کودکان + درمان بود. الگو پذیری، عوامل محیطی، وراثت، بیش فعالی، بازی های کامپیوتری، خواب مناسب و تغذیه از عوامل مهم پرخاشگری محسوب می‌شود. کمبود ویتامین ها نیز یکی از دلایلی جسمانی مربوط به این اختلال رفتاری است. تامین کمبود ویتامین D در کودکان سبب کاهش خشونت و پرخاشگری می‌باشد. همچنین می‌توان این کمبود ویتامین را با قرار گرفتن در زیر نور خورشید برطرف نمود. علاوه بر این زرده تخم مرغ، فراورده های لبنی پر چرب، جگر و ماهی از منابع اصلی ویتامین D محسوب می‌شوند.

 علت پرخاشگری کودکان زیر سه سال نیز مربوط به جلب توجه و برطرف شدن نیازهای عاطفی آنان است. آنها در مواجه با بی توجهی پدران و مادران از موضع بد خلقی یا گریه کردن وارد می‌شوند. یکی از راه حل های مهم و پرکاربرد در زمینه کودکان پرخاشگر زیر سه سال، نادیده گرفتن سنجیده است. نادیده گرفتن سنجیده شامل نادیده گرفتن رفتارهای نادرست و تعریف و تمجید از رفتارهای مطلوب است. البته رفتارهای خطرناک در لیست روش نادیده گرفتن قرار نمی‌گیرد. استفاده از روش تحسین و تشویق نیز یکی از راههای کاهش رفتارهای خشونت آمیز می‌باشد. دادن پاداش و بوسیدن و آغوش گرفتن کودکان زیر سه سال از راه حل این اختلال رفتاری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *