یکی از نیازهای اصلی کودکان بازی کردن است. با توجه به این نیاز، والدین سعی میکنند تا اسباب بازی های مختلفی را برای کودکشان خریداری نمایند. بسیار دیده شده که پس از مدت زمانی تمامی اسباب بازی ها برای او تکراری میشود. گاها نیز برخی از کودکان از همان ابتدا با هیچ اسباب بازی مشغول نمیشود. امروز در فروشگاه اسباب بازی فروشی آنلاین شازده کوچولو به بررسی دلیل بازی نکردن کودک با اسباب بازی میپردازیم. یکی از فرآیندهای رشد کودکان، در ارتباط با بازی کردن میباشد. چرا که در این فرآیند رشد عاطفی، اجتماعی و خلاقیت او کامل میشود.
اما برخی کودکان برای بازی کردن، تمایلی به اسباب بازی هایشان نشان نمیدهند. این عدم تمایل به دلایلی مختلفی به وجود میآید. در ادامه چندین دلیل را با هم مرور میکنیم. یکی از اصلی ترین دلایل، مربوط به جذاب نبودن اسباب بازی برای کودک است. علاوه بر این در هنگام خرید اسباب بازی باید به نیاز کودک و سن او توجه نمود. تعداد بالا و حجم زیاد اسباب بازی نیز سبب میشود تا اسباب بازی برایش جذابیتی نداشته باشد. ظاهر خراب و کهنه اسباب بازی نیز دلیلی دیگر برای ایجاد این مشکل است. علاوه بر این کودکانی که در هنگام بازی مدام به والدین خود وابسته هستند، تمایلی به بازی با وسایل خود نخواهند داشت.
بازی نکردن کودک با همسالان
یکی از دغدغه هایی که بعضی از والدین با آن روبرو میشوند این است که کودک با دوستان و همسالان خود بازی نمیکند. این مشکل با بالا بردن آگاهی والدین در این زمینه و انجام تدابیر لازم برطرف خواهد شد. دلایل زیادی میتواند باعث ایجاد این مشکل در فرزند شود. یکی از اصلی ترین و مهم ترین علت ها مربوط به درون گرایی کودک است. همانطور که میدانید درون گرایی یک از ویژگی های شخصیتی هر فردی محسوب میشود.
در این شرایط والدین باید به کودک کمک کنند تا علاوه بر حفظ شخصیت اصلی خود، بتواند ارتباطاعات اجتماعی خود را بهبود بخشد. اینگونه کودکان بیشتر تمایل دارند تا تنها باشند و در تخیلات خود سفر کنند. از دیگر دلایل مهم بازی نکردن کودک با اسباب بازی یا همسالان اضطراب یا استرس است. کودک مضطرب از نظر اجتماعی منزوی شده و تمایلی به بازی و فعالیت های گروهی نخواهد داشت. نداشتن عزت نفس و اعتماد به نفس خود زمینه ساز محدودیت های ارتباطی میشود. خجالتی بودن کودک نیز یکی از دلایل احتمالی بازی نکردن کودک با همسالان است.
ارتباط برقرار نکردن کودک با دیگر کودکان
بعضی از کودکان در برقراری ارتباط و تعامل با دیگر کودکان دچار مشکل هستند. اگر کودک شما نیز در برقراری ارتباط با دیگران دچار مشکل میباشد، باید به او مهارت های اجتماعی را بیاموزید. در این زمینه والدین باید راه را برای دوستی ها و ایجاد ارتباط هموار کنند. اگر کودک شما هنوز در سنین خردسالی به سر میبرد، بهتر است برای این سن او نیز برنامه ریزی داشته باشید. مطمئن شوید که کودک شما فرصت های زیادی برای ارتباط با دیگران کودکان دارد. این وظیفه به عهده والدین کودک است. چرا که نقش والدین در کمک به کودک برای ایجاد دوستی، بسیار مهم میباشد. در پی یافتن علت ها باشید. شاید کودک شما ساکت و کم حرف است و نسبت به ارتباط با دیگران بی تفاوت است.
اگر کودکتان خجالتی و کم حرف میباشد دقت کنید که به او برچسب نزنید. چرا که باعث تشدید شدن اوضاع خواهد شد. در نقطه مقابل نیز شاید کودک زورگو بوده و تهاجمی برخورد میکند. به همین دلیل کودکان دیگر نمیخواهند که با او ارتباط برقرار کند. پس از علت یابی، از روش تحسین و تشویق استفاده کنید. بگذارید کودک بداند که رفتارهای مثبت و برقراری ارتباط با دیگران مورد توجه شما قرار میگیرد. برای تقویت رفتارهای مطلوب برای او یک جایزه در نظر بگیرید. خرید خرس با رنگ و سایز دلخواه کودک یک پاداش جذاب و هیجان انگیز برای او محسوب میشود.
علت تنها بازی نکردن کودک
علاوه بر بازی نکردن کودک با اسباب بازی، تنها بازی نکردن او نیز تبدیل به چالشی برای والدین شده است. بسیاری از کودکان بازی کردن را به صورت تنها بلد نبوده و دوست دارند در کنار والدین یا دیگران بازی کنند. علت های زیادی برای به وجود آمدن این مشکل وجود دارد که در ادامه بررسی میکنیم:
جذاب نبودن اسباب بازی ها
شاید کودک شما اسباب بازی هایش را دوست نداشته و به قدر کافی برایش جذاب نیستند. اگر فرزندتان دختر است و به تنهایی بازی نمیکند بهتر است در هنگام خرید اسباب بازی دخترانه او را نیز با خود همراه کنید. در هنگام خرید انتخاب نوع، جنس و رنگ اسباب بازی را به عهده خودش بگذارید. پس از آن به همراه کودک نامی را برای اسباب بازیش انتخاب کنید و او را به اسم صدا بزنید. با این روش او توجه و علاقه بیشتری به اسباب بازیش پیدا کرده و احتمال اینکه زمانی را با او به تنهایی بازی کند بالا میرود.
ترس از جدایی
کودکان به ویژه در سنین پایین مدام ترس از ترک شدن و جدایی دارند. در هنگام بازی نیز همین اضطراب جدایی سبب میشود تا کودک به تنهایی مشغول بازی نشود. لازم است مکانی را که برای بازی کودک در نظر گرفته اید نزدیک به خودتان باشد. در این شرایط کودک احساس امنیت کرده و مشغول بازی خواهد شد.
آموزش تنها بازی کردن
یکی از دلایل تنها بازی نکردن کودک این میباشد که کودک برای این کار اموزشی ندیده است. اگر دوست دارید کودکان مستقل عمل کرده و همیشه در هنگام بازی به شما وابستگی نداشته باشد، بازی کردن به تنهایی را به او یاد بدهید. یک یا چند اسباب بازی را به دلخواه او انتخاب کرده و در کنار او مشغول بازی شوید تا او آموزش ببیند. پس از یادگیری از او جدا شده و به او بگویید که مدتی را باید به تنهایی بازی کند. انواع خانه بازی، پازل، جورچین و دیگر سرگرمی ها برای این آموزش مناسب هستند. پس از اینکه کودک مدتی را بدون شما به بازی مشغول شد او را تشویق کنید. لازم به ذکر است که در ابتدای کار باید صبور باشید و به او فرصت دهید تا تدریجا به این شرایط عادت کند.
چگونه روابط اجتماعی کودک را بالا ببریم
بازی نکردن کودک با اسباب بازی موضوعی است که والدین باید علت یابی کنند. به موازات این موضوع آنها وظیفه دارند که کودک را با روابط اجتماعی نیز آشنا کنند. همانطور که میدانید زندگی کردن در جامعه و داشتن روابط اجتماعی، جز جدایی ناپذیر تمامی افراد محسوب میشود. کودکان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. آنها نیز پس از تولد و گذشت مدت زمانی باید این روابط را تجربه کنند. اما برخی از کودکان در این زمینه موفق عمل نکرده و دچار مشکل میشوند. در این میان والدین موظفند با آموزش مهارتهای اجتماعی به فرزند خود او را برای رویارویی با چالشها و موانع قدرتمند سازند. همچنین با آنان کمک کنند تا ارتباطی قوی و موثر را با دیگران ایجاد کنند. در ادامه این موضوع راهکارهایی موثر برای داشتن کودکی اجتماعی ارائه میدهیم:
برای داشتن فرزندی اجتماعی، روابطی دوستانه او را تقویت نمایید
سعی کنید در مورد روابط دوستی با کودک خود صحبت کنید. میتوانید برای آگاهی بیشتر فرزندنتان مشخصات و ویژگی های یک دوست خوب را برایش توضیح دهید. درباره وضعیت دوستی ها و اینکه چطور در طول زمان دوستان زیادی خواهد داشت نیز گفتگو کنید. به او بگویید که بیشتر مردم، انواع مختلفی دوست دارند. معنی همکلاسی، دوست های ورزشی، دوستان همسایه و همکار و بسیاری دیگر را برای او شرح دهید. علاوه بر این مشخصات یک دوست خوب و یار مورد اعتماد را برایش بیان کنید.
مهارت های ترمیم روابط آسیب دیده را به او آموزش دهید
اگر کودک شما به سنی رسیده است که میتوان با او به گفتگو نشست، در این زمینه با او صحبت کنید. به صورت دقیق و تاثیرگذار درباره روابط اجتماعی آسیب دیده برایش توضیح دهید. او را به این درک برسانید که گاهی دوستان بسیار صمیمی نیز، شاید فردا دشمن خونی یکدیگر بشوند. این دوستی ها، مدام شکل گرفته و از هم میپاشد. پس از این توضیحات نحوه شکل گیری دوباره دوستی آسیب دیده را برایش بازگو کنید. همانطور که بازی نکردن کودک با اسباب بازی ریشه در مشکلات مختلفی دارد، عدم ایجاد ارتباطات اجتماعی او نیز نیازمند بررسی و علت یابی میباشد. اگر کودکی در این زمینه دچار ضعف و مشکل است، باید نحوه رفتار و استفاده از کلمات مناسب را به او آموزش داد. البته این نکته را هم برای او شرح دهید که بعضی دوستی ها لازم نیست که ادامه پیدا کند.
چرا که طرف مقابل شرایط یک دوستی ماندگار را نخواهد داشت. در پایان نیز برایش تعریفی از عذرخواهی داشته باشید. به او بگویید چه زمانی هایی لازم است برای کارهای اشتباه از دوستان خود معذرت خواهی کند. میتوانید این راهنمایی را به او بدهید اگر دوستی صمیمی، از او دلخور شده است با خرید عروسک باربی این ناراحتی را برطرف کند. این عروسک علاوه بر اینکه کدورت را کاملا برطرف میکند، یک سورپرایز عالی و هیجان انگیز برایش محسوب خواهد شد. دختران به ویژه در سنین پایین به این نوع عروسک بسیار علاقمندند. او حتی در سنین بزرگسالی با مشاهده این یادگاری بسیار جذاب خاطرات تلخ و شیرین دوران کودکی برایش یادآوری میشود.
داشتن یک الگوی خوب او را در نگه داشتن روابط اجتماعی پایدار کمک میکند
کودکان تلاش میکنند تا دقیقا مانند والدین و بزرگترهای خود رفتار کنند. بنابراین به یاد داشته باشید کودک هر زمان شما در حال ارتباط با مردم میبیند، الگوی رفتار اجتماعی را مشاهده میکند. این الگوها و روابط شامل: صحبت کردن به افراد یا به صورت تلفنی، خرید کردن، ورزش و … است. اگر والدین کودک فردی خجالتی باشند، احتمال اینکه کودک نیز از آنها تقلید کرده و خجالتی شود زیاد خواهد بود. بنابراین، شاید لازم باشد که والدین این مشخصه خود را تغییر دهند تا روابط اجتماعی کودک نیز تقویت شود. این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که مهارت های اجتماعی دیگری هستند که والدین به طور ناخودآگاه در حال آموزش به فرزند خود میباشند.
مهارت های اجتماعی کودک را با تکرار و تمرین تقویت کنید
در بیان دلایل بازی نکردن کودک با اسباب بازی به جدایی از والدین و ایجاد حس ترس و اضطراب او اشاره کردیم. چرا کودک با نزدیکی بودن به والدین احساس امنیت و آسودگی خاطر دارد. در ادامه به یکی از نیازهای کودکان که مهارت های اجتماعی میباشد اشاره میکنیم. این مهارت از مهم ترین و ضروری ترین مهارت هایی است که کودکان باید از سنین پایین آموزش ببینند. چرا که تاثیر بسیار زیادی در آینده، موفقیت ها و زندگی فردی و اجتماعی او خواهد داشت. توجه داشته باشید که آگاهی از مهارت های اجتماعی به خودی خود در کودکان ایجاد نمیشود. این کار نیازمند آموزش و پرورش از طرف والدین و گاها مدرسه است.
بازی برای کودکان
یکی از مهم ترین جنبه های زندگی کودکان در ارتباط با بازی کردن است. چرا که باعث پرورش و رشد ذهنی و فکری کودکان میشود. بنابراین بازی کردن کودکان تنها جنبه سرگرمی نداشته و باعث تقویت هوش و تفکر خلاقانه او خواهد شد. علاوه بر این کودکان در حین بازی مهارت های کلامی و ارتباطیشان تقویت میشود. در نهایت بازی ها کمک میکنند تا آنها زندگی شاد، پرنشاط و هیجان انگیزی را تجربه کنند.
بازی هایی زیادی وجود دارد که با توجه سن، روحیات و علاقمندی های کودک برای او سودمند و مفید است. گستره این بازی های از انواع بازی های فکری، سرگرمی شروع شده و به بازی های جمعی و خانگی نیز ختم میشود. بازی هایی شامل: بولینگ، منچ، مگ آهنربایی، لگو، خانه سازی و بسیاری دیگر در این لیست قرار دارند. علاوه بر این کمک گرفتن از بازی های خانگی تا حد زیادی میتواند کودکان را سرگرم کند.
سخن پایانی
مقاله امروز فروشگاه اسباب بازی فروشی آنلاین شازده کوچولو راجع به دلایل بازی نکردن کودک با اسباب بازی بود. گاها کودکان با وجود انواع اسباب بازی های مختلف باز تمایلی به بازی با آنها ندارند. این موضوع به دلایل مختلفی برای کودک ایجاد میشود. علاقمند نبودن کودک به اسباب بازی خریداری شده، نداشتن جذابیت برای او و اسباب بازی های خراب و کهنه از عمده ترین دلایل برای این موضوع میباشد. علاوه بر این کودکانی که به والدین خود وابسته بوده و نمیخواهند از آنها جدا شوند معمولا تمایلی به بازی کردن با اسباب بازی از خود نشان نمیدهند.
برای اینکه بخواهید کودکتان در هنگام بازی مستقل عمل کند و به شما وابسته نباشد باید نحوه نوع بازی را به او آموزش دهید. برای اینکه بتوانیم روابط اجتماعی کودک را بالا ببریم باید روابط دوستانه او را تقویت کنیم. علاوه بر این در صورت آسیب دیدگی در روابط اجتماعی، نحوه بهبود رابطه و عذر خواهی را به او بیاموزیم.