کودکان در هر بازه سنی مشکلات و چالش های مخصوص خود را دارند. داشتن کودکی کج خلق و ناصبور میتواند برای والدین مشکل آفرین و ناراحت کننده باشد. کودک بداخلاق معمولا مدام غر میزند، سر و صدا را میاندازد و پدر و مادر را به ستوه میآورد. امروز در شازده کوچولو راه کارهایی کاربردی راجع به چگونه کودکان صبور داشته باشیم؟ ارائه میدهیم. کج خلقی و ناصبوری معمولا در کودکان دوساله بیشتر دیده میشود. هر چند که فرزندان یک ساله هم میتوانند کودکانی لجوج یا بد اخلاق باشند. این صفت برای افراد پنجاه یا شصت ساله هم صدق پیدا میکند. به طور کلی مشخصات شخصیتی و وضعیت اعصاب تمامی افراد و به ویژه کودکان با یکدیگر متفاوت است.
دیده میشود که در میان اعضای یک خانواده نیز یکی از فرزندان خیلی خونسرد بوده و به ندرت عصبانی میشود. در مقابل فرزندی دیگر از همان سنین پایین ناصبور بوده و حتی این حالت در او ماندگار میشود. ممکن است کج خلقی را از خصوصیات رفتاری والدین به ارث برده باشد. پس والدین موظف هستند که ناصبوری او را قضاوت نکنند و حتی خودشان را ملامت نمایند. همانگونه که نباید خوش اخلاقی و صبور بودن کودک را نتیجه تربیت درست خود دانسته و خود را تحسین کنید. والدین میتوانند رفتارهای ناصبورانه فرزند را با برخورد و واکنش های درست تغییر دهند. همچنین میتوانند ساختار پاسخگویی به این گونه رفتارها را به صورتی جهت دار کنند که کودک استقلال فردی خود را به دست آورد.
چگونه صبور و خوش اخلاق باشیم
آدم خوش اخلاق از لحاظ جسمی سالم و از نظر روحی شاداب و مقاوم است. درک این مطلب رابطه مستقیمی با چگونه کودکان صبور داشته باشیم؟ خواهد داشت. این فرد زندگی گوارا و لذت بخشی داشته و این توانمندی در او وجود دارد که خود را سعادتمند و کامیاب کند. هر فردی میتواند با تمرین و اراده ای قوی به این شخصیت جذاب و دوست داشتنی دست یابد. اگر میخواهید فردی صبور و خوش اخلاق شوید رعایت نکات زیر در این زمینه کمک شایانی به شما خواهد کرد.
مراقبه و سکوت
امروزه انسان ها جهانی پر از هیایو و پرسر و صدا را تجربه میکنند. برای رسیدن به شخصیتی نیکو و صبور باید سکوت را در زندگی روزمره بیشتر کنید. یکی از موثرترین راه ها برای این کار مراقبه روزانه و تمرین است. به خودتان زمان دهید تا ساعتی را در سکوت و تنهایی به سر ببرید. شاید در ابتدای امر افکارتان به شما القا کند که این کار اتلاف وقت است. یا اینکه ذهنتان به این مشغول شود که هزاران کار ناتمام پیش روی شماست. اما شما باید علیه این افکار شورش کرده و در نهایت به فضای خالی افکارتان دست پیدا میکنید. مراقبه و مدیتیشن میتواند گوش کردن به یک موسیقی بی کلام و ارامش بخش باشد. انجام مدیتیشن های صبحگاهی و شبانه نیز از اقدامات تاثیرگذار در این زمینه است.
برقراری ارتباط آگاهانه با خدا
پیوند انسان با منبع اصلی انرژی باعث دوری تنش ها و امواج منفی اطراف میشود. اگر این ارتباط هر روز و دائمی باشد نتیجه بسیاری مطلوبی را به جا خواهد گذاشت. این ارتباط موجب آرامش روح ، ذهن شده و در نهایت منجر به صبوری و خوش اخلاقی میشود.
حذف علت های به وجود آورنده
استرس ها یکی از علل ایجاد بد اخلاقی و ناشکیبایی محسوب میشود. عده ای از افراد مجبورند چندین کار متفاوت را به طور همزمان انجام دهند. معمولا درگیری با چندین کار شدن استرس بیشتری به افراد وارد میکند. برای کنترل این استرس بهتر است ابتدا کارهایتان را اولویت بندی کنید. توجه کنید چه کاری بیشتر از همه برای شما ایجاد استرس میکند. به این روش میتوان برنامه ریزی دقیق تری در کارهای خود داشته باشید و علت اضطراب را از بین ببرید.
کم کردن سطح توقع
کم توقع بودن یکی از موارد موثر در داشتن خلقی نیکو و ثبات اخلاقی در افراد است. این گزینه برای مسئله چگونه کودکان صبور داشته باشیم ؟ نیز صادق میباشد. چرا که اگر کودکان کم توقع تربیت کنیم در نهایت صبور و خوش اخلاق خواهند شد. معمولا افراد متوقع خود را مستعد عصبانیت و ناراحتی میکنند. یاد بگیرید که در زندگی مستقل عمل کرده و سطح توقع خود را از دیگران به حداقل برسانید.
تغییر محیط اطراف
اگر محل زندگی یا کارتان به شما آرامش نمیدهد، تغییراتی دلخواه را در آن ایجاد کنید. انتخاب یک رنگ ملایم برای دیوارها، تهویه مناسب و گوش دادن به یک موسیقی آرام بخش تاثیر بسیار زیادی در روحیات و خلق و خوی افراد دارد.
تمرین صبر
علاوه بر اینکه صبور بودن یک صفت ذاتی است، میتوان به صورت سیستماتیک نیز آن را به دست آورد. تمرین صبور بودن گزینه های زیادی را شامل میشود. زمانی که به نانوایی رفتید با شلوغ بودن جا نزنید، صبور باشید تا در صف تشکیل شده نوبت به شمابرسد. پیادهروی طولانی و کوهنوردی راه حلی عالی برای تمرین صبر است.
به مرور زمان یاد میگیرید که این کارها را در موقعیتهای دیگر هم تکرار کنید تا کمکم صبرتان زیاد شود.
بهترین سن برای اموزش صبوری
بعضی از کودکان مدام درخواست های غیرمنطقی دارند و بر آنها نیز پافشاری میکنند. به عنوان مثال عروسک خرگوش آنجل اورجینال آنقدر جذاب است که اگر آن را به دست نیاورند، لگد میزنند یا جیغ و فریاد میکشند.
این کودکان تا چیزی را که میخواهند به دست نیاورند به این کارهای آزار دهنده ادامه میدهند. آموزش صبوری به کودکان یا چگونه کودکان صبور داشته باشیم؟ مهارتی است که باید از سنین کم شروع توسط والدین شروع شود. این زمان معمولا از سنین دو سالگی به بعد آغاز میشود.
پیش از این سن بهتر است که به تمامی خواسته او جوابی مثبت بدهید. بعد از سن دو سالگی به تقاضاهای او به صورت اگاهانه و با تاخیر جواب دهید. تسلیم شدن در برابر کودک در این سننین باعث حکفرمایی او بر شما است. در ابتدا به تقاضای کودک گوش فرا داده و برای پاسخ به او تصمیمی سنجیده بگیرید. اگر لازم است نه بگویید خیلی آرام، محکم و قاطعانه این کار را انجام دهید. در نظر داشته باشید همیشه مخالفت کردن و همیشه تسلیم شدن شما را دچار تبعات سنگینی میکند. در ادامه راه حل هایی برای درخواست های نابجای کودک و ناصبوری آن ارائه میدهیم.
عوض کردن تجربه کودک
مهم نیست که چرا کودک شما انتظار دارد خواسته او بلافاصله برآورده شود. در اولین قدم باید تجربه ای را که مبنای ایجاد چنین انتظاری شده را تغییر دهید. اگر فردی مانند پدر بزرگ یا مادربزرگ و دیگر افراد کودک را به به خواسته های نابجا عادت داده باید ارتباط را به صورت موقت محدود کنید. سعی نکنید که با دادن اشیا مادی به کودک محبت خود را به او ابراز کنید. این شی مادی میتواند یک خرید اسباب بازی پسرانه باشد که در جای خود گزینه مناسبی برای تحسین کودک میبایست در نظر بگیرید.
حضور فیزیکی شما برای فرزندتان از ضروریات است. کودکان میتوانند به آسانی به هدیه های والدین، هنگامی که به عنوان جایگزین برای حضور فیزیکی استفاده میشود عادت کنند.
برای تغییر رفتار کودک و صبور شدن برنامه ریزی کنید
اگر میخواهید کودکی صبور داشته باشید و رفتارهای بد او را تغییر دهید ابتدا رفتار خود را تغییر دهید. از قبل فکر کنید. وقتی کودک شروع به لجبازی کرد یا خواسته ای نامعقول داشت برای پاسخگویی به او آماده باشید.خود را برای ناصبوری و رفتارهای ناهنجار کودک آماده نمایید. از رفتن به مکان هایی که مجبور میشوید برای برطرف کردن صدای کودک تسلیم او شوید دوری کنید. قبل از رفتن به فروشگاه از او بخواهید که یک یا دو خوراکی دلخواه را به لیست شما اضافه کند.
قبل از خرید خوراکی مورد علاقه اش به او بگویید چند دقیقه ای ارام باشد و سپس خرید از پیش تعیین شده را برایش انجام دهید. پس از خرید در صورتی که کودک با شما مشارکت داشت او را تحسین کنید. تلاش کنید تا تصمیم های خود را به صورت واضح به کودک انتقال دهید. به طور مثال به او بگویید تا قبل از شام نمیتواند شکلات یا شیرینی بخورد. اما بعد از شام این اجازه را دارد. به چشم های او نگاه کرده و با لحنی ملایم و دوستانه به شرایط را برایش توضیح دهید.
از تحسین استفاده کنید
در جواب به سوال چگونه کودکان صبور داشته باشیم؟ باید بگوییم که تحسین به جا و آگاهانه نیز در مراحل صبوری فرزند جایگاهی ویژه دارد. اگر کودک برای سوق دادن او به سمت صبوری با شما همکاری کرد او را مورد تحسین قرار دهید. به ویژه برای قبول کردن نه از سمت شما. در این مواقع بدون اینکه کودک از پدر و مادر درخواستی کرده باشد، چیزی را که معمولا کودک درخواست میکند به او بدهید. این درخواست میتواند خرید عروسک جذاب، زیبا و دلخواه او باشد. با این حال به این کار عادت نکنید چرا که احتمال اینکه دوباره سر جای اولتان برگردید زیاد خواهد شد.
پیشرفت های کودک را یادداشت کنید
بسیاری از والدین استفاده از جدول برای ثبت پیشرفت را مفید میدانند. رفتار مطلوب را مشخص کرده و سپس آنها را بشمارید. پذیرفتن نه از سمت کودک و یا اطاعت از دستورات شما نمره ای مثبت برای او محسوب میشود. نمره های را جمع زده و در بیرون رفتن بعد جایزه ای با انتخاب خودش برایش بخرید.
یاد بگیرید که شکست نخورید
در شرایط ناخوشایندی که کودک در اماکن عمومی ایجاد کرده برخوردی قاطعانه داشته باشید. اگر او در رفتار ناشایست خود پافشاری کرد او را از محل دور کرده و به اتاقی دیگر یا خودرو منتقل کنید. تا زمانی که به شما قول همکاری نداده او را به مکان اول بازنگردانید. حتی اگر مجبور شدید به منزل برگردید این کار را نیز عملی کنید.
چرا کودکان کم تحمل میشوند؟
این پدیده بیشتر در خانواده های تک فرزند دیده میشود چرا که والدین زمان بیشتری برای تامین خواسته های فرزند صرف می کنند و تا حد زیادی او را متوقع تربیت میکنند. همین توقع نابجا و نادرست موجب کم تحملی در کودکان می شود. کودکان کم تحمل حاضر به یادگیری مهارت ها نیستند و با واکنش های عجولانه مانع از یادگیری مهارت ها در خود می شوند. وجود این امر نیز از آنها کودکانی ضعیف و ناتوان می سازد. از ویژگی های فرزندان کم تحمل داشتن روحیه ای پرخاشگرانه میباشد.
وقتی والدین تلاشی در جهت صبر و شکیبایی برای فرزندان خود ندارند، آنها نیز مجبور به ابراز این واکنش های ناخوشایند هستند. از عوامل مهم در ایجاد کم تحملی در کودکان میتوان به عوامل زیر اشاره کرد: ایجاد روحیه زیاده خواهی، تامین وسایل گرانقیمت، جانبداری نابجا از کودک. یکی از راه حل های کاربردی برای سوال چگونه کودکان صبور داشته باشیم؟ برطرف کردن عوامل تاثیر گذار بر کودکان کم تحمل است. در نظر داشته باشید که کم تحملی بیشترین آسیب های روحی و روانی را به کودک دلبندتان وارد میآورد.
بازی برای آموزش صبر به کودکان
انجام بازی یکی از بهترین راه ها برای ایجاد صبر در کودکان است. بازی های زیر به فرزندانتان کمک میکند تا به کودکانی خوش خلق و صبور تبدیل شوند.
تخم مرغ و قاشق
این بازی ساده است و به راحتی میتوان در آن شرکت کرد. تخممرغ پخته شده و چند قاشق از وسایل مورد نیاز هستند. کودک باید در حالی که تخممرغ را روی قاشق گذاشته و انتهای قاشق را در دهان قرار داده و راه مشخص را طی کند. در طول مسیر نباید تخم مرغ از روی قاشق بیافتد. تخممرغ باعث میشود کودک صبر کردن را یاد بگیرد.
پازل
یکی از سرگرمی های مفید برای ایجاد صبوری در کودکان درست کردن انواع پازل است. خرید و انتخاب پازل باید متناسب با سن کودک باشد.
بازی های رومیزی
از بازی های کاربردی برای بالا بردن آستانه تحمل کودکان، منچ، مار و پله، شطرنج و … است. این بازی را با مشورت و نظر خواهی از فرزند خود انجام دهید.
نتیجه گیری
در مطالب بالا در سایت شازده کوچولو راه حل های مفیدی راجع به صبوری کودکان بیان کردیم. تحقیقات نشان داده که کودکان به طور ذاتی صبوری را وجودشان ندارند. به جز افرادی که از طریق وارثت آن را کسب کرده اند. علاوه بر این آنها علاقه ای هم به صبر کردن از خود نشان نمیدهند. به طور کلی میتوان گفت که صبوری یک مهارت است که با گذشت زمان در کودک ایجاد میشود.
این نکته را در نظر داشته باشید که کودکان زیر دو سال نیازی به آموزش صبر نخواهند داشت. در دین اسلام نیز به این موضوع اشاره شده است. والدین آگاه با اعمال و رفتارشان به کودک خود صبوری کردن را آموزش میدهند. در این میان کمک گرفتن از تحسین و تشویق نیز بسیار تاثیرگذار است. دادن پاداش در صورت همکاری کودک با والدین میتواند خرید عروسک دخترانه باشد. البته هدیه باید با در نظر گرفتن روحیات و علاقمندی های کودک صورت بگیرد.