آموزش توالت رفتن و از پوشک گرفتن کودک از موضوعاتی است باعث نگرانی و ایجاد سردرگمی والدین میشود. در این مقاله آموزشی در سایت شازده کوچولو به بررسی همه جانبه این مبحث می پردازیم. علاوه بر این روش های کاربردی و مفیدی راجع به تنها رفتن کودک به توالت به شما ارائه خواهیم داد. تمامی والدین به ویژه مادران در بدو تولد از مشکلات فرزندداری به خوبی آگاه بوده و خود را برای این امر مهم آماده میکنند. یکی از این موارد شامل تعویض پوشاک، ملحفه یا کهنه کودک است.
والدین با اشتیاق کامل این موضوع را پذیرش کرده و بچه دار میشوند. با گذشت زمان و افزایش سن کودک میآموزد که تنهایی توالت رفته و نیازی به پوشاک نداشته باشد. به این نکته دقت کنید که زمان این یادگیری در کودکان متفاوت است. این مسئله کاملا طبیعی میباشد اما برخی والدین از این بابت نگران میشوند که مبادا کودکشان هیچوقت این کار را یاد نگیرد. از پوشک گرفتن کودک و اموزش دستشویی رفتن کودک موضوعی است که باید با آگاهی تمام و کمال انجام شود.
نکات مهم از پوشک گرفتن کودک
برای آماده سازی کودک قبل از انجام این کار باید نکات مهم مربوطه را جمع آوری کرده و به آن عمل کنید.
- اولین و کلیدی ترین نکته عدم فشار و جبر است. فشار بیش از حد از سمت والدین سبب میشود تا کودک در تلاش برای فهم و انجام خواسته شما گیج و سردرگم شود.
- دوم آنکه پس از آشنایی کودک با لگن زمانی را برای آموزش استفاده از لگن مشخص کنید که زندگی او موقعیت های جدیدی نداشته باشد. همچنین شما نیز بتوانید با حالتی آرام با قضیه برخورد کنید.
- سومین مورد انتخاب زمان مناسب است. موقعیت را طوری ایجاد کنید که احتمال موفقیت کودک در اجابت مزاج بیشتر باشد. در صورتی که کودک به این نتیجه برسد که مدام با شکست روبرو میشود، تلاشی برای این کار نخواهد کرد.
- چهارمین نکته این است که در صورت موفقیت کودک زیاد هیجانی نشوید. به عبارتی دیگر رضایت خود را نشان داده اما بیش از حد ذوق و شوق نشان ندهید.
- پنجمین و آخرین مورد کنترل خشم است. اگر کودک خودش را خیس و یا کثیف کرد، با او همراهی و همدلی داشته باشید.
به طور کلی هر اندازه که کودک در یادگیری قوی یا ضعیف باشد، تلاش در اموزش او قبل از اینکه بدنش آمادگی داشته باشد اتلاف وقت خواهد بود.
آموزش دستشویی رفتن کودک دو ساله
به طور کلی حصول کنترل روی کارکرد روده و مثانه قدم بزرگی در رشد و تکامل کودک شما میباشد. در سال دوم زندگی (در پایان این سال) کودک شما کم کم احساس پر بودن روده و مثانه را تشخیص میدهد. پس میتوان این سن را بهترین زمان برای دستشویی رفتن او در نظر گرفت. مرحله بعدی در این سن دانستن آن است که زمان ادرار یا مدفوع فرا رسیده است.
به محض اینکه کودک شما این مرحله را نیز پشت سر گذاشت، با دیدن لگن یا مکان مورد نظر خود را سریعا به آن میرساند. این امکان وجود دارد که در ابتدا او کنترل روده را به دست اورد و بعد مثانه را نیز کنترل کند. در برخی از مواقع نیز کودکان ابتدا روی ادرار خود کنترل دارند و بعد مدفوع. بنابراین بعد از اینکه کودک دو ساله از پوشک گرفته شد، گاها نیز پیش آید که خودش را کثیف و یا خیس کند.
آگاهی از اندام خود
یکی از آموزش های اولیه برای شروع پوشاک گرفتن کودک، آگاهی دادن او نسبت به بدنش میباشد. در ابتدا و پیش از انجام هر اقدامی به کودک خود بخش های مختلف بدن و عملکرد آن ها را توضیح دهید. به او بگویید که ادرار و مدفوع از کجا آمده و نام اندام مربوطه را هم عنوان کنید.
کلمات مربوط به توالت رفتن
حتما کودک خود را با واژه های مربوط به توالت رفتن آشنا کنید. توجه کنید که مهم این است که کودک واژه ها را بفهمد.
درک مفهوم توالت داشتن، خیس شدن و کثیف شدن
به این موضوع دقت کنید که آیا کودک شما میتواند به شما بفهماند که توالت داشته و یا خود را خیس و کثیف کرده است. وقتی کودک پوشکی شما در گوشه ای نشسته و مدفوع میکند، باید در همان لحظه با احساس توالت داشتن را فهمیده و به شما بگوید. به طور مثال بگویید تو الان پیپی داری، حالا داری پیپی میکنی، عزیزم بیا بریم پوشکت رو عوض کنیم. با بزرگتر شدن کودک کم کم به شما خواهد گفت که خود را کثیف یا خیس کرده است. در این موقعیت شما فورا او را به دستشویی برده و پوشکش را عوض کنید. علاوه بر این او را نیز تشویق کنید، خرید عروسک یک سورپرایز خیلی عالی برای او خواهد بود.
همکاری کودک و انجام دادن دستورات والدین
برای اینکه متوجه شوید که کودک آمادگی به توالت رفتن دارد، او را مورد آزمایش قرار دهید. به عنوان مثال به او بگویید دست خود را بالا برده و روی سرش بگذارد. یا از او بخواهید که شی را به دستشویی ببرد. با انجام این دستورات ساده خواهید فهمید که کودکتان این آمادگی را پیدا کرده است. تشویق در انجام درست کارهای خواسته شده نیز فراموش نشود.
توانایی حرکت های بدنی
به حرکات کودک دو ساله خود دقت نمایید، آیا او میتوانیدبه راحتی به سمت دستشویی رفته و لباس های خود را نیز درآورد؟ اگر قادر با انجام این کار نیست، به او در انجام این مراحل کمک کنید. لباس هایش را دراورید و یا دست او را گرفته و بغلش کنید. مهم این است که قبل از ادرار و یا مدفوع کردن به توالت برسد.
زمان از پوشک گرفتن کودک پسر
کودکان پسر نسبت به دختران کمی دیرتر بر مثانه و روده های خود کنترل کامل پیدا میکنند. علاوه بر این موضوع گذراندن این مراحل از کودکی به کودک دیگر متفاوت است. اما به طور کلی پسران نیز از سنین یک سال و نیم تا سه سال به نتیجه دلخواه والدین خواهند رسید. البته این مورد را در نظر داشته باشید که پسران پس از این مرحله گاها دچار شب ادراری نیز خواهند شد. در کل برای پوشک گرفتن کودکتان عجله نداشته باشید، این کار را با برنامه ریزی و زمانبندی مناسب و دقیق انجام دهید. ویژگی های شخصیتی و روحی کودک نیز باید در اولویت قرار گیرد.
در صورتی که پسر دلبندتان قدرت تکلم داشته باشد برای شروع این مرحله آمادگی لازم را دارد. شما در اولین قدم بهتر است به صورت نمایشی و جذاب این کار را به او آموزش دهید. میتوانید در این مورد از یک عروسک خرگوش آنجل اورجینال نیز کمک بگیرید.
این عروسک جذاب و دوست داشتنی علاوه بر ایفا کردن نقش دوست کودک، تاثیر گذاری دلخواه را بر او خواهد داشت. به این روش عمل کنید:
- عروسک دوست داشتنیش را پوشک کرده یا به او شورت بپوشانید.
- سپس لباس او را درآورده و به سمت توالت پلاستیکی یا توالت اصلی ببرید.
- در این مرحله به کودک بفهمانید عروسک ادرار یا مدفوعش را خارج از پوشک تخلیه میکند.
- این روش در بسیاری از مواقع تاثیر گذار بوده و کودک نیز به تقلید از عروسک محبوبش این کار را انجام خواهد داد.
زمان از پوشک گرفتن کودک نی نی سایت
در سایت نی نی سایت پاسخ های مختلفی به این سوال داده شده است. پیشنهاد میکنیم گزینه های پیشنهادی و کاربردی ما را هم به کار گیرید. اگر کودک شما این نشانه ها را دارد یعنی زمان آن فرا رسیده که دیگر او را پوشک نکنید. یکی از علائم مهم این است که کودک آمادگی ابراز و بیان کردن کارهای خودش را داشته باشد. به طور مثال به والدین بفهماند که دستشویی دارم. گاها نیز دیده شده کودکانی که پوشک را از خود جدا میکنند. این بچه ها دیگر نمیخواهند به پوشک حس وابستگی داشته باشند، به علاوه اینکه در مواقعی از این چسبندگی کلافه میشوند.
اگر فرزند شما این نشانه را دارد نسبت به دستشویی رفتن او اقدام کنید. چنانچه تصمیم به انجام این کار دارید از کنترل کودک روی ادرار یا مدفوع خود مطمئن شوید. در صورتی که جوابتان مثبت است، میتوانید جدا کردن پوشک را شروع کنید. اما اگر جواب شما منفی باشد صبر بیشتری را در این زمینه میطلبد. ترس از توالت نیز موردی است که باید مدنظر قرار گیرد. شاید فرزندتان از مکان توالت و یا سیفون آن وحشت دارد. در این مواقع بهتر آن است که از لگن توالت کودک استفاده کنید؛ این مشکل با گذشت زمان برطرف خواهد شد.
بهترین روش از پوشک گرفتن کودک نی نی سایت
یکی از روش های کاربران این سایت استفاده از توالت شکل صندلی است که موزیکال نیز میباشد. روش های متعددی برای این موضوع وجود دارد. در ادامه چندین روش را توضیح میدهیم:
روش بدون اِعمال فشار
عده ای از متخصصین معتقدند که اگر کودک آمادگی و مهارت های لازم را داشته و نافرمان نیز نباشد، به خودی خود توالت رفتن را خواهد آموخت. نتایج یک تحقیق نشان میدهد که ۸۰ درصد کودکان در سنین ۲ تا ۲ ونیم سالگی بدون هیچ فشاری دستشویی رفتن را میآموزند. ۲۰ درصد باقیمانده تا سن ۳ سالگی یا کمی بیشتر این مهارت را میآموزند. این روش برای والدین خونسرد و بسیار صبور کاربردی میباشد. یک توالت پلاستیکی کوچک برایش تهیه کرده و به او پیشنهاد دهید که میتواند به جای پوشک از توالت استفاده کند.
روش دوبار در روز کمی روشن تر و مانند روش قبل تدریجی است. اگر زمان دفع کودکتان تقریبا مشخص میباشد، سعی کنید دو مرتبه در روز و در آن ساعات کودک را روی توالت خود بنشانید. برای اینکه در این زمان سرگرم شده و از روی توالت بلند نشود خرید عروسک گزینه ای عالی محسوب میشود. اگر فرزندتان دختر است خرید اسباب بازی دخترانه مانند عروسک باربی را به شما پیشنهاد میکنیم.
در صورت همکاری کودک با شما این عروسک از گزینه های مناسب برای تشویق او میباشد.
روش یک روزه
این روش با راه حل های قبلی کاملا متفاوت است. دکتر آزین و دکتر فاکس در کتابی به نام ( آموزش توالت رفتن در کمتر از یک روز ) این روش را پیشنهاد کرده اند. این روش برای کسانی که میخواهند به سرعت توالت رفتن را به کودک خود بیاموزند مناسب میباشد. در استفاده از این روش باید یک روز کامل را به کودک خود اختصاص دهید. اگر خودتان این فرصت را ندارید از شخص مطمئنی که فرزندتان به او علاقه دارد کمک بگیرید. توضیحات مفصل این روش در کتابی که معرفی شد آمده است. البته ناگفته نماند که در تمامی کودکان این مدت زمان یکسان نبوده و در برخی نیز کمی بیشتر به طول میانجامد.
روش یک هفته ای
در این روش برای اموزش کمی بیشتر فرصت دارید. برای انجام دقیق این راه حل کاربردی به این طریق عمل کنید:
- روز شروع را کاملا مشخص نمایید.
- در این انتخاب سعی کنید هفته ای را که وقت بیشتری برای رسیدگی به این انر را دارید، انتخاب کنید.
- امادگی ذهنی برای کودک ایجاد کنید.
به کودک خود بگویید که قرار است اتفاق خاصی پیش آید. با شادی به او بگویید که او نیز میتواند مانند پدر و مادر لباس بپوشد. راحتی و رهایی از پوشک را نیز به او یادآوری کنید. این نکات را حداقل یک بار در روز به او بگویید.
تهیه وسایل مربوط به توالت
برای خرید لوازم مربوطه کودک را نیز با خود همراه کنید. شورت های آموزشی، شلوارهای راحت، توالت پلاستیکی عادی یا موزیکال در لست خریدتان قرار دارند. این وسایل را در روز مشخص شده به او هدیه دهید.
جایزه بدهید
- یک اسباب بازی مخصوص به توالت برایش تهیه کنید. با هر بار مدفوع یا ادرار کودک اجازه بازی کردن با آن را خواهد داشت. خرید عروسک دخترانه یا پسرانه میتواند از علاقمندی های فرزند دلبندتان باشد.
- غرولند و نارضایتی ها را نادیده بگیرید
- اگر کودک برای توالت رفتن غر زد و یا مجددا پوشک خود را درخواست کرد، این خواسته اش را نادیده بگیرید.
- خود را برای کثیفی های ناگهانی آماده کنید.
- قطعا در این شرایط شاهد کثیف شدن های متعدد خواهید بود، صبور باشید و به هیچ وجه کودک را تنبیه یا دعوا نکنید.
- جایزه و پاداش ها را به آرامی کم کنید.
- اشتباهی که بسیاری از والدین مرتکب میشوند این است که خیلی زود پاداش دهی را حذف میکنند. پس از پایان مراحل پوشک گرفتن حتما چیزی را به عنوان هدیه به کودک بدهید.
علت دیر دستشویی رفتن کودکان
یکی از مسائل و چالشهای احتمالی در ارتباط با کودکان، موضوع دیر رفتن به دستشویی یا امتناع از این مورد است. عدهای از والدین از این مشکل کودک رنج برده و دچار سردرگمی میشوند. این مسئله به دلایل متعددی ایجاد شده که در ادامه به بررسی آن میپردازیم:
ترسیدن کودک از توالت
از دلایل دیر دستشویی رفتن کودک میتوان به ترسیدن او از توالت اشاره داشت. آنها در دنیای کودکانه خود خیالات و ترسهای مختلفی را تجربه میکند. بسیاری از این ترسها زودگذر بوده و به مرور زمان از بین میرود. شاید بتوان گفت یکی از ترسهای احتمالی کودک در این زمینه مربوط به موجودات تخیلی است که از چاه دستشویی بیرون میآیند. به عنوان مثال وجود یک مار خود دلیلی محکم از نظر کودک برای نرفتن به دستشویی خواهد بود. اگر چاه دستشویی نیز دارای عمق باشد، این تصور در ذهن کودک ایجاد میشود که شاید او در زمان قرارگیری در آن محل به یکباره به داخل چاه فرو رود. بهترین راهکار در این شرایط، استفاده از یک توالت کودک است. میتوانید آن را در یک نقطه نزدیک به دستشویی گذاشته و از او بخواهید در صورت احساس ادرار یا مدفوع از آن استفاده کند.
نوع رفتار والدین
اگر جز والدینی هستید که مدام کودک خود را تهدید کرده و انتظار یک انسان کامل را از او دارید، بهتر است در رفتار خود تجدید نظری داشته باشید. کودکان نظارت بیش از حد و تسلط والدین بر خودشان را کاملا احساس میکنند. آنها نیز مقابله به مثل کرده و برای خودنمایی از انجام دستورات سرپیچی میکنند. سعی کنید تا به مرور زمانی و نرمی از کودک خود بخواهید که زمان دستشویی رفتن را به تعویق نیندازد. هنگام کار خرابی کودک و یا خیس کردن شلوارش نیز او را مورد تنبیه خشونت آمیز قرار ندهید. همچنین اگر یکبار نیز به موقع به در زمان احساس ادرار یا مدفوع به دستشویی رفت، او را مورد تحسین و تشویق قرار دهید. همین کار باعث تقویت رفتار مطلوب کودک خواهد شد.
نتیجه گیری
در مقاله امروز شازده کوچولو تمامی ابعاد از پوشک گرفتن کودک و آموزش دستشویی رفتن کودک را مورد بررسی قرار دادیم. آموزش توالت رفتن موضوعی است که میتواند باعث ایجاد نگرانی های زیادی برای والدین شود. کسانی که تازه پدر و مادر شده اند، از راهنمایی های ضد و نقیض فامیل، دوستان و افراد مجرب دچار گیجی و سردرگمی میشوند. ممکن است روشی که برای یک کودک مفید بوده، برای کودکی دیگر بی فایده باشد. برخی از متخصصان بر این باورند که صبر کنید تا کودک خودش به طور طبیعی این کار را یاد بگیرد.
عده ای دیگر نیز بر این باورند که میتوان به صورت یک روزه و سریع این مهارت ضروری را به کودک آموخت. حال چه باید کرد؟ آیا کودک دلبندتان با این آموزش ها از لحاظ روانی دچار آسیب خواهد شد یا مجبور است با پوشک به دانشگاه برود! پاسخ ما به این سوال این است: خیر! تمامی کودکان دنیا به جز آنهایی که دچار مشکلات جسمی و روحی جدی هستند، دیر یا زود توالت رفتن را خواهند آموخت. البته عده ای از کودکان این مهارت را دیرتر از دیگر همسالان خود میآموزند. اما در نظر داشته باشید که این موضوع به تفاوت بین کودکان برمیگردد و اصلا جای نگرانی نخواهد بود.