مجله ی کودک

چگونه با کودکان ارتباط برقرار کنیم؟

چگونه با کودکان ارتباط برقرار کنیم؟

والدین هنگامی که تصمیم می‌گیرند که صاحب فرزند شوند، به معنای قبول مسولیتی سنگین و دراز مدت است. تربیت کودک و ارتباط موثر با او از ابعاد مهم این مسولیت پذیری محسوب می‌شود. امروز تصمیم داریم در اسباب بازی فروشی اینترنتی شازده کوچولو موضوع چگونه با کودکان ارتباط برقرار کنیم؟ را مورد بررسی قرار دهیم. یکی از نکات بسیار مهم در مسائل تربیتی کودکان، ارتباط والدین با فرزندان می‌باشد. پدران و مادران از کودکان می‌خواهند تا افکار و احساساتشان را با آنها در میان بگذارند. والدین با این ارتباط می‌خواهند، فرزندان را درک کرده و در بحران های زندگی به آنها کمک کنند. کودکان به صورت غریزی نمی‌دانند که چگونه افکار و احساسات خود را به والدین خود انتقال دهند.

همچنین به صورت خودکار، آماده گوش دادن به خواسته های والدین و پیروی از آنها نیستند. بچه ها برای برقرای ارتباط و انجام مسولیت های محول شده باید اموزش ببینند. از طرفی پدران و مادران نیز برای نتیجه دلخواه باید هر روز روش های ارتباطی خود را بهبود دهند. یکی از روش های موثر برای بهبود بخشی به این ارتباط، گوش دادن به حرف های آنها می‌باشد. والدین باید به این نکته دقت توجه نمایند که همه چیز در صحبت کردن نیست. علاوه بر این همه مشکلات رفتاری را نمی‌توان با گفتمان حل کرد.

چگونه یک کودک را جذب خود کنیم؟

در این بخش راهکارهای متفاوتی را به شما معرفی میکنیم:

تشویق و تحسین

از راه های مطمئن و تاثیرگذار برای جذب کودکان تشویق به جا و آگاهانه است. والدین با عدم اگاهی می‌توانند تنها به رفتارهای نادرست کودک توجه داشته باشند. با انجام این کار شما دقیقا راه را برعکس خواهید رفت. به عبارتی این مسئله باعث دور شدن والدین از کودک می‌شود. پس دقت کنید به محض دیدن عملکردی خوب از فرزند، او را مورد تحسین قرار دهید. به طور کلی هدف از تشویق کودک افزایش دادن رفتارهای خوب او می‌باشد.

همچنین با انجام این روش به ارتباط بهتری بین خود و کودکتان خواهید رسید. برای دریافت پاسخ های بهتر در این موضوع، نوع تشویق را با سن و اخلاق کودک متناسب سازی نمایید. به طور مثال برای فرزند خردسالتان در آغوش گرفتن، بوسیدن و دیگر نشانه های عملی محبت، تاثیرگذاری زیادی خواهد داشت. برای تاثیرگذاری بهتر می‌توان اسباب بازی مورد علاقه کودک را برای او تهیه کرد. خرید عروسک از محبوب ترین هدیه و پاداش برای او محسوب می‌شود.

خرید عروسک یونیکورن

در دسترس بودن

سعی کنید تا حد امکان همیشه در دسترس کودکان باشید. آنها دوست دارند از تمامی وقایع پیش آمده، علاقمندی های و حتی آرزوهایشان با شما صحبت کنند. باید به فرزند خود اجازه دهید تا با بیان جزئیات حوادث، رخدادهای روزانه و … احساس صمیمیت و آزادی بیشتری را تجربه کند. به طور مرتب با او گفتگو داشته باشید. هر روز زمانی را برای این موضوع اختصاص دهید و باید با کودکان ارتباط برقرار کنیم. این زمان می‌تواند چند دقیقه پیش از خواب کودک باشد. اگر سرتان شلوغ است این اطمینان را به کودک بدهید که در اولین فرصت به حرف های او گوش خواهید داد.

 در هنگام گفتگو با کودک تمام توجه خود را به او جلب کنید. بهتر است که این گفتمان در محلی ساکت و آرام و بدون حضور دیگران باشد. اگر مشکلی برای کودک به وجود آمده که بیان آن برای او سخت است، خودتان پیش قدم شوید. به عنوان مثال بگویید: ( عزیزم امروز ناراحت به نظر می‌آیی، دوست داری راجع بهش صحبت کنیم؟) می‌توانید دستان او را در دست گرفته و منتظر شروع حرف های او شوید. به او نگاه محبت آمیز داشته باشید. در هنگام بیان کردن مشکل یا ابراز ناراحتی با او همدل و همراه شوید.

دوری کردن از تنبیه منفی

یکی از شیوه های تربیتی والدین، تنبیه است. تقریبا تمامی پدران و مادران از تنبیه به عنوان یک روش اموزشی مناسب کمک می‌گیرند. استفاده از روش تنبیه به تنهایی باعث می‌شود کودک دچار سردرگمی شده و فقط از کارهای بد منع شود. به طور کلی وقتی تنبیه موثر است که به طور موقتی انجام شود. اگر این روش به تنهایی و به دفعات انجام شود تاثیرگذاری خود را از دست خواهد داد. تنبیه فقط هنگامی موثر است که بروز رفتار نامناسب را کاهش دهد.

 به طور کلی از تنبیه در کنار روش های مثبت استفاده کنید. از تشویق و تنبیه توامان کمک بگیرید. به عنوان مثال اگر کودک را برای رفتاری نادرست تنبیه کردید، شیوه درست آن رفتار را نیز به او آموزش دهید. در صورتی که کودک رفتار شایسته را در پیش گرفت از او قدردانی کرده و به او پاداش دهید. با انجام این روش آگاهانه کودک را جذب خود خواهید کرد.

گذاشتن پایه ارتباطی درست

سعی کنید از بدو تولد نوزاد با او ارتباطی آگاهانه داشته باشید. ایجاد رابطه ای محبت آمیز از همان ابتدا، رابطه شما با کودکتان را قوی و دو جانبه نگه می‌دارد. ایجاد این رابطه باعث می‌شود به عشقی حقیقی و ماندگار تبدیل شده و کودک برای همیشه جذب شما شود. با نوزاد خود از همان ابتدا تماس چشمی داشته و با او صحبت کنید. از این روش باید کمک بگیریم تا بتوانیم با کودکان ارتباط برقرار کنیم. در هنگام گریه کردن کودک او را به حال خود رها نکنید. گریه کودک نشانه نیاز کودک به توجه و محبت است. همیشه پاسخگوی این نیاز به بهترین صورت باشید.

آموزش برقراری ارتباط اجتماعی به کودکان

تمامی والدین می‌خواهند که فرزندانشان دوستانی داشته باشند و ارتباط مناسبی را با جامعه برقرار کنند. آنها می‌خواهند کودک روابط سالم و ماندگاری را در محیط اجتماعی پیرامون خود تجربه کند. برای اجرای این خواسته والدین باید به فرزندانشان مهارت های اجتماعی لازم را بیاموزند. سعی کنید برای کودکان در تمام سنین، تجربیات زود هنگام فراهم نمایید. اگر کودک شما امکان برقرار کردن ارتباط با دیگران را نداشته باشد، نمی تواند بیاموزد که چطور در اجتماع رفتار کند. علاوه بر اموزش مهارت های اجتماعی هنگامی که در اجتماع برای او مشکلی به وجود آمد به او کمک کنید.

 برای زمان بازی فرزندتان قبل از ورود به مدرسه، برنامه ریزی نمایید. فرصت های زیادی را برای بازی با همسالان او به وجود آورید. از دوستان کودکتان بخواهید که به خانه شما آمده و در کنار یکدیگر بازی کنند. در ابتدا زمان مشخص و محدودی را برای بازی آنها در نظر بگیرید. یکی از راههای اجتماعی شدن کودکان، ورود به فعالیت های خانوادگی می‌باشد. گردش های خانوادگی نیز باعث ایجاد پیوندهای عمیق داخل خانواده می‌شود. در نظر داشته باشید که در جمع های خانوادگی و فامیل کودک را به کاری مجبور نکنید.

 به طور مثال به او نگویید که به خاله یا داییت سلام کن! یا فلان شعر را برای جمعی بخوان! سعی کنید کودک را در موقعیت های اجتماعی مختلف راحت بگذارید. برای ورود بهتر کودک به جامعه به او برچسب نزنید. این برچسب ها می‌تواند شامل عبارت های خجالتی، ساکت، مظلوم، تنها و بسیاری دیگر باشد. بکوشید تا علت حالت های مختلف کودک در جمع را دریابید. والدین بهترین الگو برای فرزندانشان هستند. شما در حالت های مختلف اجتماعی مانند سلام و خداحافظی، گفتگوی تلفنی، خرید و … الگوی رفتار اجتماعی را به او نشان می‌دهید. با اینگونه رفتارها می‌توانیم با کودکان ارتباط برقرار کنیم.

عوامل موثر در ارتباط کودک با کودک

روابط کودکان با همسالان خود در سنین پایین از نکات مهم و جدی محسوب می‌شود. یکی از کارهایی که کودکان در جمع همسالان خود انجام می‌دهند، جلب توجه دیگران نسبت به خود است. برخی از کودکان در مدت زمانی کوتاه با کودکان دیگر دچار درگیری و مشاجره می‌شوند. این درگیری خود نشان دهنده مشکلات روحی و روانی کودک می‌باشد. به طور کلی بچه ها هر ناراحتی یا سرخوردگی در درون را با رفتاری مشابه در بیرون جبران می‌کنند. به عنوان مثال روز قبل پدر و مادر کودک اختلاف و درگیری داشته‌اند، این ناراحتی روحی در کودک به شکل خشونت در مدرسه نمود پیدا می‌کند.

وظیفه والدین در این زمان علاوه بر حل مسائل خانوادگی، آموزش مهارت مناسب برای جایگزینی رفتار مناسب کودک است. آنها باید راه درست به کرسی نشاندن حرف را به فرزند خود بیاموزند. روش های مخالفت درست یا نادرست  مخالفت کردن را به کودک نشان دهید. در صورتی که پس از آموزش کودک از راههای مناسب برای تایید خود استفاده کرد به او پاداش دهید. این پاداش عالی می‌تواند یک عروسک خرگوش آنجل اورجینال باشد.

عروسک خرگوش آنجل

استفاده از الگوهای مناسب از عوامل موثر در ارتباط کودکان با یکدیگر است. اگر برخی از رفتارهای کودکتان آزار دهنده می‌باشد، خودتان بهترین الگو برای او باشید. آموزش رفتارهای مثبت و صبوری در این مرحله از قدم های مهم و تاثیرگذار است.

عناصر برقراری ارتباط موثر با فرزندان

از عناصر مهم و اولیه رابطه تاثیرگذار با کودکان زبان است. فرزندان به راحتی و خیلی سریع از والدین خود تقلید می‌کنند. استفاده از مهارت های زبانی درست یا غلط می‌تواند در این ارتباط موثر باشد. در صورتی که کودک گفتار و یا رفتار شایسته ای از خود نشان داد، اجازه دهید از رضایت و خشنودی شما اگاه شود. با دست و دلبازی او را تشویق کنید. یک پاداش کوچک در این زمینه بسیار تاثیرگذار است. از وعده و وعیدهای دورغین در ارتباط با فرزند خود خودداری نمایید. این موضوع باعث ایجاد عدم اعتماد سازی خواهد شد. اگر قولی به کودکتان دادید به سرعت به آن عمل کنید.

فرزندان کوچک در تاخیر یک پاداش وعده داده شده، بسیار حساس هستند. علاوه بر این چیزی را جایگزین پاداشی که قول داده اید، نکنید. به عنوان مثال خرید اسباب بازی پسرانه به عنوان پاداش برای کودک دلبندتان را با یک لباس، از این نمونه ها می‌باشد.

اسباب بازی پسرانه کامیون

در شرایط ناراحتی و بحرانی کودک را به حال خود رها نکنید. این اطمینان را به او بدهید که همیشه و در همه حال کنارش هستید. این حس امنیت یکی از عناصر ارتباط موثر کودک با والدین به شمار می‌آید. در برابر خواسته های فرزند خود منطقی عمل کنید. با احترام و توجه آگاهانه به کودک عزت نفس او را بالا ببرید. ساعتهای مشخصی را به صورت ویژه برای بازی و وقت گذراندن به او اختصاص دهید. باز بازی کردن نیز می‌توانیم با کودکان ارتباط برقرار کنیم.

مجموعه ای از احادیث و روایات پیامبر و ائمه اطهار پیرامون ارتباط با کودکان

در دین اسلام توصیه های فراوانی مبنی بر نحوه صحیح تربیت فرزندان و ارتباط با آنها به ویژه در سنین کودکی شده است. رسول خدا و ائمه اطهار احادیثی گهربار درباره تربیت فرزندان بیان کرده اند. پیامبر اکرم صل الله علیه و آله فرمودند: (کودکان خود را دوست بدارید و با آنها مهربان باشید، وقتی به آنها وعده ای می‌دهید حتما به آن وفا کنید زیرا کودکان شما را رازق خود می‌پندارند.) همچنین رسول خدا می‌فرمایند: (به فرزندان خود شنا و تیراندازی بیاموزید.) امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند: ( طفل هفت سال بازی کند، هفت سال خواندن و نوشتن بیاموزد، هفت سال حلال و حرام “احکام الهی” را یاد بگیرد. حضرت علی علیه السلام می‌فرمایند: ( کسی که فرزند خردسال دارد، باید با او رفتاری کودکانه داشته باشد.)

سخن نهایی از شازده کوچولو

در مقاله امروز توضیحاتی جامع و کامل راجع به مبحث “چگونه با کودکان ارتباط برقرار کنیم؟” ارائه دادیم. به طور کلی کودکان و والدینی که از هر نظر کامل باشند، وجود ندارند. کودکان همیشه آن طور که والدین می‌خواهند، رفتار نمی‌کنند. معمولا مشکلات کودکان سریع و یک شبه حل نخواهند شد. برای داشتن ارتباطی موثر بین کودک و والدین، زبان و گفتار از اصلی ترین و اساسی ترین عناصر محسوب می‌شود. هدف هایتان را با کلمات ساده ای که کودک به راحتی می‌فهمد، توضیح دهید. از نشانه های تربیت موثر آن است که وقتی فرزند شما نیم نگاهی به شما می‌اندازد تا مطمئن شود عمل او درست یا نادرست است، بگوییم: ” درسته، خوبه”.

 پدران و مادران باید پایدار و جدی باشند تا روش های تربیتی شان موثر واقع شود. دقت داشته باشید که در یک ارتباط تاثیرگذار باید رفتار کودک را تحسین کنید نه شخصیت او را. تغییر دادن شخصیت به مراتب از تغییر دادن رفتار مشکل تر است. هنگامی که برای تغییر رفتار کودک تلاش می‌کنید، احتمال موفقیت شما بیشتر خواهد شد. یکی از تحسین ها و پاداش های هیجان انگیز برای کودکان خرید عروسک دخترانه است. این عروسک می‌تواند یک دوست صمیمی و همیشگی برای فرزند دلبندتان باشد. سپاس از اینکه تا پایان این مطلب با ما همراه بودید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *