مجله ی کودک

ریشه های ترس کودکان

ریشه های ترس کودکان

غالبا دوران کودکی برای تمامی بچه ها دورانی شاد و پر از تفریح است. در این زمان ها برخی از کودکان هیچ گاه معنای ترس را درک نمی‌کنند؛ در مقابل عده ای دیگر با مجموعه ای از تجارب ترسناک روبرو می‌شوند. با افزایش تجربیات کودکان در محیط زندگی، بعضی از ترس ها برطرف خواهند شد. ریشه و علل پیدایش ترس ها در کودکان مسئله ای است که باید به صورت جدی مورد پیگیری قرار گیرد. در مقاله امروز شازده کوچولو موضوع “ریشه های ترس کودکان” را مطالعه خواهید کرد. والدینی که کودکانی ترسو دارند با مواردی از قبیل ترس از افراد ناآشنا، تاریکی، ارتفاع، مکان های بسته و بسیاری دیگر روبرو می‌شوند.

 این دسته از کودکان در مواجه با مواردی از این قبیل ترسیده و دچار اضطراب و ناآرامی خواهند شد. در این شرایط رفتار آگاهانه و هوشمندانه والدین تاثیر بسیار زیادی در افزایش و کاهش واکنش ها دارد. این دسته از مشکلات مربوط به ترس، معمولا در سنین ۹ تا ۱۰ سالگی کاهش می‌‌یابد. اما با توجه به اینکه بسیاری از ترس ها، حتی در سنین بزرگسالی ریشه در کودکی افراد دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از “ریشه های ترس کودکان” در ارتباط با تجربیات و خاطرات ناخوشایند و وحشتناک کودک می‌باشد. از دیگر ایجاد علل ترس مربوط به جدا شدن از والدین، ترس از مرگ است. علاوه بر این تهدید کردن کودکان و توقعات بیش از حد از آنان باعث به وجود آمدن ترس در آنان می‌شود.

روانشناسی ترس کودکان

یکی از موضوعات عنوان شده در علم روانشناسی مربوط به ترس کودکان است. به طور کلی ترس یک واکنش در مقابل عوامل تهدید‌کننده‌ محسوب می‌شود که کودک توان رویارویی به طور مستقیم با آن را ندارد. ترس در صورتی که طبیعی باشد به احتیاط منجر خواهد شد. اما در نوع غیر طبیعی آن کودک را دچار بحران و چالش می‌کند. در ادامه راهکارهایی برای جلوگیری از ریشه دار شدن ترس ها ارائه می‌دهیم:

به ترس های کودک واکنش زیاد نشان ندهید

همانطور که بی تفاوتی به ترس های کودکان رد می‌شود در مواجه با ترس های فرزند توجه بیش از حد نداشته باشید. لازم به ذکر است یک پاسخ منطقی به کودک، می‌تواند تا حد زیادی جلوی پیشرفت ترس او را بگیرد. علاوه بر این انتقاد نابجا و بی موقع، مورد تمسخر قرار دادن و عصبانی شدن سبب می‌شود تا کودک دچار استرس و اضطراب شود. والدین باید در مواجه با ترس کودکان از عبارت های مانند: “چه بچه ترسویی” یا “حیوان به این کوچکی که ترس ندارد” نیز خودداری کنند.

گفتن این جملات تاثیرات منفی و مخربی بر روان کودک خواهد داشت. در این شرایط فرزند شما با شنیدن این عبارات ترس را فراموش نمی‌کند بلکه آن را از والدین خود مخفی خواهد کرد. به هر اندازه که پدران و مادران واکنش خشونت آمیز به ترس کودک نشان دهند بر استرس و ترس او می‌افزایند. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که توجه و دلسوزی بیش از حد نیز امری اشتباه و نادرست است. نوازش و بغل کردن کودک نیز در هنگام مواجه با ترس، این پیام را به کودک منتقل می‌کند که واقعا ترس و خطری وجود خواهد داشت.

کودک را حمایت کنید

برای از بین بردن “ریشه های ترس کودکان” باید موضوع حمایت گری مورد توجه قرار گیرد. اگر یک موضوع یا حیوانی باعث ترس فرزندتان شده، خیال او را از بابت ترس پیش آمده راحت کنید. به عنوان مثال اگر احساس می‌کند که موجود عجیبی در زیر تختش جا خوش کرده این اطمینان را به او بدهید که او وجود خارجی ندارد. در این شرایط تشویق به همراه یک هدیه، بسیار تاثیرگذار خواهد بود. عروسک خرگوش آنجل اورجینال یک دوست و همراه همیشگی برای کودکانی است که با ترس های گوناگون مواجه می‌شوند.

عروسک خرگوش آنجل

 این رفیق دوست داشتنی سبب ایجاد آرامش و حس امنیت در فرزند شما خواهد شد. این خرگوش با گوش های بلند و دوست داشتنی را با کودک خود همراه کرده و هر سه زیر تختخوابش را نگاه کنید. این روش جایگزین هوشمندانه در مقابل استدلال و دلیل های زیاد شما برای توجیه نبود موجود خیالی در زیر تخت برای کودک است. اگر کودک از یک سگ ولگرد بی خطر می‌ترسد، روش نزدیک شدن به سگ را به او آموزش دهید. پس از آن دست خود را به سمت سگ دراز کنید. در نهایت نیز از فرزند خود بخواهید که کارهای شما را تقلید کند.

رفتارهای بی باکانه کودک را تقویت نمایید

یکی از مهم ترین و اصلی ترین روش های کمک به کودکان در مواجه با ترس و از بین رفتن آنها تحسین است. هنگامی که فرزندتان در شرایط به وجود آمده رفتارهای جسورانه از خود نشان می‌دهد او را مورد تشویق قرار دهید. زمانی که کودک در برخورد با حیوانات یا موقعیت جدید از خود برخوردی مثبت نشان می‌دهد او را تشویق کنید. او را بغل کرده و بگویید آفرین چه فرزند شجاع و جسوری دارم. این کار باعث می‌شود تا کودک بار دیگر نیز چنین رفتاری از خود نشان دهد.

بازی درمانی برای کودکان ترسو

در مطالب بالا “ریشه های ترس کودکان” را مورد بررسی قرار دادیم. بازی درمانی نیز برای کودکان ترسو باعث می‌شود تا اضطراب خود را نشان داده و والدین ترس های او را مورد بررسی قرار دهند. علاوه بر این کودکان در روش بازی درمانی می‌توانند روش های صحیح زندگی کردن را امتحان کنند. در استفاده از این روش ها اضطراب کودک کاهش یافته و حس قدرتمندی باعث کنترل بر ترس هایش می‌شود. بازی درمانی می‌تواند توسط یک درمانگر یا در خانه گر با همکاری والدین و کودک صورت گیرد. به طور مثال اگر کودک شما در مواجه با تاریکی از خود ترس و اضطراب نشان می‌دهد بازی های زیر را با او تمرین کنید:

بازی قایم باشک

والدین می‌توانند یک شئ خاص را در مکانی تاریک مخفی کرده و از کودک بخواهند تا آن را پیدا کند. قبل از بازی یک جدول امتیاز برای این روش تهیه کرده و با پیدا کردن هر شئ یک علامت مثبت ثبت کنید. می‌توانید برای سه علامت مثبت یک هدیه به او بدهید. خرید عروسک یک هدیه بسیار عالی و هیجان انگیز برای فرزند شما محسوب می‌شود. در هنگام دادن عروسک به کودک به او بگویید که بسیار خوشحال هستید که او بر ترس خود غلبه کرده و شجاعانه رفتار کرده است. هر بار که رفتاری مطلوب از او مشاهده کردید که او به هدف مورد نظر نزدیک می‌کرد، او را تحسین کنید. علاوه بر عروسک از تشویق های هیجان انگیز نیز کمک بگیرید. بالا و پایین پریده و برایش کف بزنید.

عروسک جوجه چشم قلمبه

مشارکت در ترس کودک

با کودک خود وارد اتاق تاریکی شده و سایه ها را تماشا کنید. علاوه بر این صداهایی را که موجب ترس او می‌شود گوش کنید. پس از این مرحله چراغ اتاق را روشن کرده و عامل صدا یا سایه را به کودک نشان دهید. بعد از آن شرایطی فراهم آورید تا کودک نیز با صدا یا ادا شما را بترساند. بکوشید مانند یک فرد ترسو رفتار کرده تا کودک احساس کند در این بازی موفق شده است.

دنبال بازی

“ریشه های ترس کودکان” سبب می‌شود تا آنها دچار تنش و استرس شوند. برای کاهش این استرس ها دنبال بازی کودک را به تاریکی عادت می‌دهد. در نهایت نیز ترس فرزند شما از تاریکی به حداقل رسیده یا به طور کامل برطرف خواهد شد. برای انجام این بازی والدین کودک باید نقش راهنما را به عهده بگیرند. از کودک خود بخواهید که شما را دنبال کند. در ابتدای بازی مکانی روشن را برای این کار در نظر بگیرید و فقط مدت زمانی کمی را وارد تاریکی شوید. اما به تدریج مدت زمان بیشتری را در تاریکی با کودک بگذرانید. برای تنوع بیشتر و میل به ادامه بازی جای خود را با فرزندنتان عوض کنید.

بشمار بازی

یک اتاق تاریک را برای این بازی انتخاب کنید. همراه با فرزند خود در این مکان ایستاده و تا عدد ۳ بشمارید. کم کم این زمان را طولانی تر کنید تا به عدد ۶۰ برسد. با پایان یک دقیقه کودک خود را تحسین کنید. علاوه بر این با یک سورپرایز که از قبل تهیه کرده اید هیجان این بازی را دو چندان نمایید. خرید اسباب بازی دخترانه برای دختر دلبندتان گزینه بسیار مناسب در این شرایط است. اگر دختری دارید که با قرار گرفتن در مکان های تاریک احساس ترس دارد استفاده از این روش کاربردی و مفید می‌باشد.

عروسک باربی دوچرخه سوار

گرگم به هوا

در اتاق به دور از روشنایی رفته و با کودک خود گرگم به هوا بازی کنید. در این روش ابتدا فرزندتان گرگ شود و به دنبال شما بیاید. بعد از مدتی جای خود را با فرزندتان جابجا کنید. به این ترتیب هر کدام به نوبت گرگ شده و در حین بازی حسابی سروصدا به راه بیاندازید.

اتاق مخصوص بازی بسازید

یک مکان را تاریک کرده و به کودک بگویید که این مکان برای بازی جدیدش در نظر گرفته شده است. یک میز می‌تواند مکان مناسبی برای این موضوع انتخاب شود. روی میز یک پتوی بزرگ و ضخیم انداخته و به کودک اجازه دهید تا زیر آن برود. برای جذابیت بیشتر برای این اتاق کوچک ساختگی در و پنجره درست کنید. این مکان، فضای مناسبی برای بازی کردن کودکان در تاریکی می‌باشد.

درمان ترس کودکان

اگر ترس یک کودک، مدت زمان زیادی طول کشیده یا به اندازه ای شدید است که فعالیت های زندگی اش را مختل کرده، والدین باید نسبت به درمان آن اقدام نمایند. “ریشه های ترس کودکان” نیز با درمان های آگاهانه مشخص و در نهایت برطرف خواهند شد.  بر اساس تحقیقات انجام شده توسط روانشناسان، کاهش حساسیت کودک نسبت به ترس، راهی مناسب برای غلبه بر آن است. انجام راهکارهای زیر باعث می‌شود تا والدین در این زمینه به فرزند خود کمک کنند:

ترس کودک را ارزیابی نمایید

برای دست یابی به ارزیابی دقیق می‌بایست جزئیات بیشتری را مورد بررسی قرار دهید. به عنوان مثال اگر فرزند شما از سگ می‌ترسد از او سوال کنید که آیا فقط از سگ هایی با دنگ سیاه واهمه دارد؟ یا در صورتی که از  رعد و برق وحشت دارد، آیا از رعد بیشتر می‌ترسد یا برق؟ والدین باید با کودک خود صحبت کرده واکنش های او را در موقعیت های که ترسیده زیر نظر گرفته تا به طور کامل از جزئیات آن آگاهی پیدا کنند.

از فرزند خود بخواهید که میزان ترسش را مشخص کند

ترس درجات مختلفی دارد. دانستن میزان ترس به کودک کمک می‌کند تا موقعیت های ترسناک را تحت کنترل خود درآورد. از فرزند خود بخواهید میزان ترسش را از عدد صفر تا ده درجه بندی کند. برای کودکان در سنین پایین میزان ترس با فاصله دستشان مشخص شود.

ترس را بر اساس درجه آن ها فهرست کنید

پس از میزان درجه ترس نوبت به تقسیم بندی آن می‌رسد. به طور مثال ترس کودکان در مواجه با سگ به این صورت دسته بندی شود. دیدن سگ در کتاب در دسته بندی پایین و تماشای سگ واقعی از دور در دسته بالاتر و در صدر جدول نوازش سگ قرار دارد.

تشخیص راههای کاهش اضطراب و آموزش آن به کودک

حضور والدین و بزرگترها در مواجه با ترس کودکان، نوعی حمایت محسوب می‌شود. در این شرایط کودک تشویق خواهد شد تا به جای عقب نشینی، به تلاش خود برای غلبه بر اضطراب ادامه دهد. از دیگر روش های تاثیرگذار برای برطرف شدن اضطراب می‌توان به گوش دادن به موسیقی، خوردن خوراکی و شمردن اعداد اشاره کرد. اینگونه فعالیت ها حواس کودکان را از ترس منحرف می‌کند. به عنوان مثال، گوش کردن موسیقی در هنگام رعد و برق یا طوفان، خوردن بستنی در هنگام مشاهده سگ از این موارد است.

 علاوه بر این شمارش سرامیک کف اتاق  نیز به کودکانی که در مطب پزشک دچار ترس شده اند کمک بسزایی خواهد کرد. وقتی کودک نشان داد که اضطراب و ترس او از بین رفته، او را انتخاب یک اسباب بازی دلخواه دعوت کنید. این کار را به راحتی با وارد شدن به فروشگاه های اسباب بازی فروشی آنلاین انجام دهید. خرید اسباب بازی پسرانه مانند انواع ماشین، تفنگ، هواپیما، قطار و یا یک بازی فکری مناسب با سن پسر خود کار شما را آسان تر می‌کند. این اسباب بازی را در مواجه با ترس های دیگر می‌تواند با خود همراه کند.

خرید اسباب بازی ابزار باتری خور

خرید اسباب بازی ابزار باتری خور

سخن نهایی

در مطالب امروز فروشگاه اسباب بازی فروشی شازده کوچولو “ریشه های ترس کودکان” را مورد بررسی قرار دادیم. غالبا دوران کودکی برای تمامی بچه ها دورانی شاد و پر از تفریح است.در این زمان ها برخی از کودکان هیچ گاه معنای ترس را درک نمی‌کنند. در مقابل عده ای دیگر با مجموعه ای از تجارب ترسناک روبرو می‌شوند. با افزایش تجربیات کودکان در محیط زندگی، بعضی از ترس ها برطرف خواهند شد. ریشه و علل پیدایش ترس ها در کودکان مسئله ای است که باید به صورت جدی مورد پیگیری قرار گیرد. مشکلات مربوط به ترس، معمولا در سنین ۹ تا ۱۰ سالگی کاهش می‌‌یابد.

اما با توجه به اینکه بسیاری از ترس ها، حتی در سنین بزرگسالی ریشه در کودکی افراد دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از علل ترس کودکان در ارتباط با تجربیات و خاطرات ناخوشایند و وحشتناک کودک می‌باشد. بازی های قایم باشک، شریک شدن در ترس کودک، بشمار بازی، گرگم به هوا از بازی های مناسب برای درمان کودکان از ترس تاریکی به شمار می‌آید. استفاده از روش تحسین و تشویق نیز در میان انواع راهکارها بی‌تاثیر نخواهد بود. تشخیص راههای کاهش اضطراب و آموزش آن به کودکان نیز راه حلی مناسب برای این موضوع است. حضور والدین و بزرگترها در مواجه با ترس کودکان، نوعی حمایت محسوب می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *