یکی از روشهای سرگرم کردن و خواباندن کودکان توسط والدین قصه گویی میباشد. با توجه به اهمیت این موضوع، در مطالب امروز فروشگاه اسباب بازی فروشی آنلاین شازده کوچولو، به سوال قصه گویی برای رشد کودکان چه فواید و مزایایی دارد، پاسخ خواهیم داد. قصه گویی از قدیم الایام تاکنون بسیار رواج داشته و پیشینهای چند هزار ساله دارد. قصه خواندن برای کودکان بخشی از میراث گذشتگان است که به آنها انتقال داده میشوند. همچنین قصه خوانی میتواند توسط والدین، بزرگترها و حتی از طریق آهنگ و ویدئو به فرزندان منتقل شود. قصههای بسیار آموزنده و زیادی وجود دارد که کودکان خردسال با آنها ارتباط برقرار کرده و مشتاق شنیدن آن هستند. والدین میتوانند حتی در اتومبیل نیز قصه مورد علاقه کودکان را برایشان بگذارند.
با این حال بهتر است که بزرگترها خودشان برای کودکان قصه بخوانند. به نظر میرسد که تمامی بچهها از اینکه برایشان کتاب یا قصه بخوانند لذت میبرند و با آن آرام میشوند. کودک از صدا و محتوای قصه لذت برده و برایش جذاب است. در قصههایی که والدین همراه با آن نقش بازی میکنند، کودک درک بهتر و بیشتری پیدا خواهد کرد. سعی کنید که قصههایی با محتوای بالا و معنیدار برای کودک تعریف کنید. سپس در پایان داستان یک نتیجهگیری نیز بسیار موثر واقع میشود. در بخشهای دیگر مفصلا درباره فواید قصهگویی در رشد کودکان صحبت خواهیم کرد.
قصه گویی چیست؟
بهتر است بدانید که ارتباط با کودک به وسیله قصه خوانی چقدر برای آنها مهم و ضروری میباشد. قصه گویی هنری است ارتباطی که فرد گوینده به واسطه کلمات آن را برای مشخص کردن یک موضوع یا هدفی خاص به شنونده منتقل میکند. یکی از دلایل اهمیت قصه گویی و داستان سرایی نیز ایجاد راهی طبیعی برای تعامل با افراد است. بسیاری از قصهها شامل داستانهای واقعی یا غیرواقعی و گاها تکراری است که کودکان آنها را فرا میگیرند. لازم به ذکر است که قصه خوانی به تکامل زبانی و کلامی کودکان کمک بسیار زیادی میکند.
اهمیت قصهگویی در رشد کودکان
فرزندان از بدو تولد و حتی مدتها قبل از اینکه بدانند قصه چیست، از اینکه برایشان قصه بخوانید لذت میبرند. قصه خوانی تاثیرات مثبت زیادی بر کودکان دارند. در ادامه به فواید و مزایای قصه خوانی برای کودک اشاره میکنیم:
تقویت مهارتهای کلامی
یکی از مهمترین مزایای قصه خوانی برای کودکان افزایش مهارتهای زبانی در آنان میباشد. معمولا بیشتر بچهها از طریق داستان با کلمات و جملات آشنا میشوند. او از راه شنیدن جملاتی که در هنگام قصهخوانی به گوشش میرسد، تلفظ کلمهها و اصطلاحات را فرا میگیرد. سعی کنید هنگام خواندن قصه برای فرزند خود او را نیز وارد مکالمات کرده و از او نظر خواهی کنید. نظر او را راجع به یک موضوع که در قصه بیان میشود بخواهید. با این کار علاوه بر ایجاد ارتباط صمیمانه، به او در افزایش مهارتهای کلامی کمک خواهید کرد. میتوانید از او درباره شخصیتهای داستان نیز سوال کنید. در استفاده از این روش میتوانید به درونیات و احساسات کودک دسترسی داشته باشید.
اگر کودکتان لکنت زبان دارد، یکی از بهترین درمانها برای او قصه خوانی است. هر چند که لکنت زبان یک رخداد تکاملی در بین کودکان در سنین ۲ تا ۵ سالگی خواهد بود. پس سعی کنید که لکنت فرزندتان را نادیده گرفته و به صورت شمرده و آرام با او مکالمه کنید. در ضمن میتوانید برای پیشرفت در صحبت کردن کودک به او پاداش دهید. خرید خرس عروسکی به عنوان پاداش تقویت در گفتار کودک یک انتخاب بسیار مناسب است. میتوانید از او بخواهید تا یک داستان را برای عروسک خرس خود تعریف کرده و خرس را به عنوان یک دوست و همراه همیشگی به او معرفی نمایید.
تقویت مهارتهای شنیداری
از فواید قصه گویی در رشد کودکان، میتوان به افرایش این مهارت اشاره کرد. اکثر کودکان تمایل دارند که بیشتر صحبت کنند تا گوش دهند. این موضوع مربوط به عدم تمرکز کودک بوده و گاها میتواند بر روی کارکرد اعتماد به نفس فرزند نیز تأثیرگذار باشد. یکی از مزایای قصهخوانی در کودکان، افزایش مهارتهای شنیداری آنها میباشد. بنابراین میتواند با خواندن قصه که برای فرزندتان لذت بخش است، به او کمک کنید تا بیشتر گوش دهد تا صحبت کند. در نظر داشته باشید که برای کودکی که تمرکز ندارد، تنها راه کاهش این مشکل صبر، حوصله، آگاهی و برنامه ریزی است. شما میتوانید از چند جنبه به صورت همزمان برروی کودک خود کار کنید. قصه خوانی و ایجاد تعاملات بالا یکی از این روشها میباشد.
تقویت خلاقیت و قوه تخیل
از دیگر مزایای قصه خوانی برای کودک، افزایش قوه خلاقیت و تخیل او میباشد. معمولا هر کودکی به نوعی خیالبافی داشته و وارد دنیای رویایی خود میشود. قصهها راهی مفید برای ایدهپردازی و خلاقیت فرزندان محسوب میشود. در زمان قصهگویی فرصتی مناسب برای کودک ایجاد شده تا تصورات ذهنی خود را شکوفا کند. او با شخصیتهای داستانی ارتباط برقرار کرده و آنها را به تصور درمیآورد. گاها نیز خود را به جای شخصیتهای قصه درآورده و با آنها همزادی پنداری میکند. بنابراین این مسائل باعث میشود تا قدرت خلاقیت و تصویر سازی در او افزایش یابد و در تجسم رویاهای خود با مانع روبرو نشود. به طور کلی خیالبافی و رویا راهی برای فرار از دنیای واقعی در کودکان است. لازم به ذکر است که خیالپردازی امری طبیعی و سودمند میباشد، اما زمانی که او ترجیح میدهد تنها در دنیای خیالات باشد تا دنیای پیرامون خود، مسئله متفاوت خواهد شد.
تقویت حافظه
یکی از موضوعات مهم در رابطه با کودکان، تقویت حافظه آنان میباشد. یکی از فواید قصه گویی در رشد کودکان نیز در ارتباط با موضوع تقویت حافظه است. راههای زیادی برای افزایش حافظه در کودک وجود دارد. والدین میتوانند یک قصه کوتاه برای فرزند خود تعریف کرده و از او بخواهند که با دقت گوش کند. سپس از او بخواهید که که داستان گفته شده را مجدد تکرار کند. بنابراین از حافظه شنیداری کودک در جهت تقویت حافظه او استفاده نمایید. با این روش سطح یادگیری و میزان یادگیری کودک نیز به مرور زمان افزایش پیدا خواهد کرد. در نظر داشته باشید که خواندن یک داستان کوتاه یا بلند کودک را ترغیب میکند تا آن را به خاطر بسپارد. چرا که ماجراها و شخصیت های قصه برای او جذاب و مهم هستند. پس میتوان گفت داستانها راهی برای تقویت حافظه کودکان محسوب میشوند.
کاهش استرس و اضطراب
استرسهای کودکان ممکن است به صورت جسمی یا روحی خود را نشان دهند. نشانههای فیزیکی استرس در بیخوابی، ناراحتی گوارشی یا شب ادراری خود را نشان میدهند. عصبانیت، ترس و … نیز از اثرات استرس به صورت روانی در کودک به شمار میآید. وظیفه پدران و مادران در چنین شرایطی ایجاد امنیت و آرامش است. یکی از راهحل کم کردن استرس در کودکان، قصه خوانی برای آنها میباشد. میتوانید از مهار افکار کودک در جهت رسیدن به آرامش و رفع استرس استفاده کنید.
در ابتدا منشأ ترس و دلهره کودک را شناسایی کرده و در قالب یک داستان از پیش تعیین شده آن را برای او بازگو نمایید. یا اگر کودکتان از حیوانی میترسد، داستانهایی درباره آن حیوان برایش بخوانید. میتوانید برای داشتن اطلاعات بیشتر علاوه بر داستان، مقاله یا کتابهای غیر داستانی نیز برای او خوانده یا در اختیارش قرار دهید. به طور مثال اگر فرزند شما از سگ میترسد و عامل اضطراب او سگ میباشد، داستانی از سگی مهربان برایش بگویید. برای کودکی که از سگ هراس دارد، خوب است که بداند سگ زمانی که دمش را تکان داده و یا عوعو کرده و گوشهایش را پایین میاندازد، حالت دوستانه دارد.
تقویت و بهبود ارتباطات
برای کودکان در تمامی سنین ایجاد ارتباطات اجتماعی و برقراری ارتباط با دیگران از ضروریات است. والدین بایستی مهارتهای اجتماعی را به کودک خود آموخته و نحوه دوست یابی یا نگه داشتن دوست را به او آموزش دهند. اگر کودکی در این زمینه مشکل داشته باشد، بسیاری از موقعیتهای اجتماعی او دچار آسیب میشود. داستان گویی و قصه خوانی در ارتباط با این موضوع به کودک کمک زیادی میکند. علاوه بر قصه گویی خرید اسباب بازی و داشتن عروسک راه را برای ایجاد ارتباطات سازنده بین فردی هموار خواهد ساخت.
خرید عروسک باربی برای کودکان دختر نیز یک گزینه مفید در این زمینه است. چرا که کودکان در ارتباط با عروسک به ارتباط جمعی نیز تمایل پیدا خواهند کرد. علاوه بر این برای تقویت رفتارهای مثبت در فرزند خود میتوانید از قصه گویی و عروسک همزمان با هم کمک بگیرید. همچنین در قصههای خود درباره دوستی صحبت کنید. احتمالا اگر کودک شما به دوست خود نیز دچار مشکل شده، در حین داستان خوانی راه کار مناسب را به او نشان دهید. میتوانید مشخصات یک دوست خوب را نیز حین قصه گفتن به فرزند خود بگویید.
تقویت و بهبود یادگیری
یکی از مشکلاتی که در برخی از کودکان وجود دارد، ناتوانی در یادگیری است. این دسته از کودکان غالبا در صحبت کردن، خواندن، نوشتن و محاسبات مشکل دارند. کودکی که در یادگیری یا تمرکز ضعف دارد، از اعتماد به نفس پایینی نیز برخوردار است. یکی از راه کارهایی که در جهت بهبود این مشکل به آنها کمک میکند، قصه گویی میباشد. مزیت استفاده از این روش برای بهبود یادگیری، رسیدن به آرامش و ارتباط بهتر با والدین است. تحسین و پاداشها نیز نقش بسزایی در این شرایط ایفا میکنند.
در نظر داشته باشید که پاداش برای رفتار مطلوب کودک، یک تقویت کننده محسوب میشود. با در نظر گرفتن این موضوع که کودکان در سنین پایین به انواع اسباب بازی علاقه دارند، بهتر است انتخابتان در این زمینه خرید اسباب بازی باشد. بنابراین علاوه بر کتاب و قصه خوانی با خرید اسباب دخترانه برای فرزندان دختر به ایجاد یادگیری بیشتر کودکان کمک نمایید. با این روش کودک نسبت به کارهای خوب یا یادگیری خود احساس خوبی پیدا کرده و در نتیجه به یادگیری او کمک میشود.
روش صحیح قصه گویی
در بخشهای قبل درباره فواید قصه گویی در رشد کودکان صحبت کردیم. اکنون باید به روش صحیح قصه خواندن نیز بپردازیم. چرا که رعایت نکات به ظاهر کوچک نیز در جذابیت و تأثیرگذاری قصه بر روی شنونده موثر خواهد بود. در ادامه این نکات را مورد بررسی قرار میدهیم:
- اندازه قصه: در نظر داشته باشید که قصه مناسب زیاد بلند یا کوتاه نیست. کودکان ظرفیت یک قصه طولانی را نداشته و در میان قصه خسته شده و یا به خواب میروند.
- لحن صدا: داشتن یک صدای آرام و گیرا در تاثیرگذاری قصه موثر است.
- شرح دقیق: در هنگام داستان سرایی برای کودک بهتر است جزئیات دقیق آورده شود. این کار باعث میشود تا فرزندتان تصویرسازی و خلاقیت بیشتری داشته باشد.
- شروع مناسب: پیش از قصه خوانی یک پیش فرض برای کودک به وجود آورید. با این کار او به راحتی وارد داستان شده و در فهم آن کمک خواهد شد.
سخن نهایی
در این بخش از شازده کوچولو با موضوع (قصه گویی برای رشد کودکان چه فواید و مزایایی دارد؟) حال میدانید که قصه گویی چیست؟ و از اهمیت آن در رشد کودکان مطلع هستید. قصه گویی برای کودک فواید زیادی دارد به شرط آنکه به درستی انجام شود و از قصههای مناسب سن کودک استفاده شود. در کنار قصه گویی، بهتر است از خرید اسباب بازی پسرانه و یا دخترانه استفاده کنید، تا کودک را به این تشویق نمایید. زیرا کودکان میتوانند برای شخصیتهای قصه از عروسک و اسباب بازیهای خود استفاده کرده و به این ترتیب یک نمایش را اجرا کنند. اینگونه کودک را به یک سرگرمی مثبت و مفید عادت میدهید.