مجله ی کودک

اولین علائم آرتروز در کودکان و نوجوانان چیست؟

علائم آرتروز در کودکان

امروز تصمیم داریم در شازده کوچولو به سوال اولین علائم آرتروز در کودکان و نوجوانان چیست؟ پاسخ دهیم. آرتروز به معنای التهاب مفاصل می‌باشد. به طور کلی می‌توان گفت آرتروز تمامی بیمارهایی را که با التهاب مفاصل در ارتباط است را شامل می‌شود. غالبا این بیماری در افراد با سنین بالا مشاهده می‌‌شود، اما در مواردی نیز به دلایل مختلف در سنین کودکی یا نوجوانی نیز به چشم می‌خورد. این نوع بیماری در بین کودکان و نوجوانان باعث ملتهب شدن،  درد و آسیب به غضروف است.

 آرتروز در کودکان بیشتر به شکل ارتریت روماتوئید دیده می‌شود که ناشی از اختلال خود ایمنی می‌باشد. کودکان مبتلا به آرتروز در مفاصل مختلف بدن احساس سفتی داشته و این نقاط غالبا دردناک هستند. معمولا این بیماری متغییر بوده و با انجام فعالیت های سنگین تشدید خواهد شد. لازم به ذکر است که در برخی موارد بیماری آرتروز در کودکان و نوجوانان مانع از رشد جسمانی می‌شود. طول درمان این بیماری مدت زمان مشخص نداشته و با توجه به شدت یا ضعف بیماری متفاوت است. گاها نیز دیده شده که آرتروز همراه همیشگی فرد تا پایان عمر می‌باشد.

آرتروز چیست و چه علائمی دارد

بیماری هایی که درگیر کننده مفاصل هستند، با نام آرتروز شناخته می‌شوند. انواع آرتروز با هم متفاوت بوده و با توجه به نوع آرتروز یا ناحیه درگیر شده علائم ان نیز متغییر است. این علائم به صورت تدریجی یا نگهانی به وجود می‌آید. این بیماری با علائم و نشانه های زیر همراه می‌باشد:

  • درد و خشکی مفاصل به ویژه در هنگام صبح
  • ملتهب شدن بافت‌های اطراف مفاصل به صورت کم یا زیاد
  • از بین رفتن غضروف‌ها و آسیب به آنها
  • رشد استخوان در اطراف مفاصل
  • کاهش خرکات مفصل با پیشرفت بیماری
  • ایجاد صدای در حرکات مفصل ناشی از فرسودگی
  • به وجود آمدن حالت پرانتزی در پاها
  • مفاصل نامرتب و کج شده انگشتان دست
  • کاهش حجم عضلات بدن
  • احساس گرما و داغی در مفاصل
  • ایجاد نقاط قرمز رنگ در اطراف مفاصل
  • موارد بالا همه از علائم آرتروز در کودکان و نوجوانان است.

علت آرتروز چیست

ارتروز یکی از بیماری های است که افراد زیادی را درگیر کرده و از سنین ۴۰ سال به بعد این مشکل بیشتر دیده می‌شود. یکی از عوامل تاثیر بر این بیماری بالا رفتن سن است. علاوه بر این مفاصل به مرور زمان و بر اثر اصطکاک های به وجود آمده دچار ساییدگی و فرسودگی می‌شوند. در حالت طبیعی و در سنین پایین تر این آسیب های وارده ترمیم خواهد شد. اما مشکل در شرایطی به وجود می‌آید که باز سازی و ترمیم کنندگی به درستی انجام نشود.

علت آرتروز چیست؟

علت آرتروز چیست؟

بنابراین به علث عدم بازسازی کم کم شرایط مفاصل بدتر شده و این آغاز بیماری به نام ارتروز است. به طور کلی فرآیند آرتروز به این صورت است که در ابتدا سطح غضروف به حالت لایه لایه در می‌آید. سپس با هر آسیب وارده، مقداری از لایه های غضروف برداشته می‌شود تا اینکه ضخامت غصروف به حداقل می‌رسد. در مراحل پیشرفته نیز تمامی غضروف ها از بین می‌رود. در این مرحله ساییدگی بین استخوان های مفاصل شروع می‌شود.

انواع ارتروز

آرتروز انواع مختلفی دارد و با توجه به نوع میزان پیشرفته شدن دسته بندی می‌شود.

  • آرتروز اولیه با بالا رفتن سن به وجود می‌آید. غالبا در این نوع از ارتروز وراثت و ژنتیک نیز بی‌تاثیر نیست. آرتروز اولیه معمولا در قسمت های پایین بدن مانند زانو، لگن و شست پا دیده می‌شود.
  • آرتروز ثانویه کمی پیشرفته از نوع اول است. در این نوع معمولا تمامی مفاصل درگیر خواهند شد. کسانی که دچار عفونت، آسیب دیدگی و رماتیسم مفصلی هستند بیشتر مستعد این بیماری می‌شوند. درگیری ستون مهره، گردن و کمر در لیست ارتروز ثانویه قرار دارد. نیز دیده می شود.
  • آرتروز عفونی نیز نوعی از آرتروز است که با ورود یک باکتری یا ویروس در مفصل باعث التهاب این قسمت می‌شود. یا قارچ می تواند وارد مفصل شده و باعث تحریک التهاب شود. گاها دیده شده در صورت درمان نیز این آرتروز به حالت مزمن در می‌آید. در مواردی بسیار کم نوزادان زیر سه سال را نیز درگیر می‌کند. به طور کلی آرتروز عفونی در سنین سه سالگی تا نوجوانی غیر عادی معرفی می‌شود. علائم آرتروز عفونی در نوزادان با نشانه هایی مانند بی‌قراری در هنگام حرکت مفصل، تب و عدم حرکت اندام ها مشاهده می‌شود. در کودکان و سنین بالاتر نیز علاوه بر ناتوانی در حرکت، به صورت قرمزی، تورم و التهاب مفاصل و نهایتا درد شدید است.
  • آرتروز التهابی در حالت عادی جز سیستم ایمنی محسوب می‌شود. چرا با فعال کردن التهاب درونی، با عفونت مفاصل مقابله می‌کند. در این وقتی موضوع حائز اهمیت می‌شود که مفاصل را مورد حمله قرار دهد و در نتیجه موجب فرسودگی آنها شود. یکی از نمونه های این آرتروز آرتریت روماتوئید است.

درمان ارتروز چیست

آرتروز نیز مانند بیماری های دیگر دارای درمانی هایی نیز می‌باشد. این درمان با توجه به نوع آرتروز و شدت یا ضعف آن در نظر گرفته می‌شود. در ابتدای امر درمان ها به صورت ابتدایی و ساده صورت می‌گیرد. لازم به ذکر است که درمان این بیماری در مراحل پیشرفته به صورت کامل و قطعی انجام می‌شود. در ادامه نیز مراحل و نحوه درمان را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

 رژیم غذایی

تغییر در سبک زندگی شامل یک رژیم غذایی سالم و مناسب است. داشتن وزنی متعادل و عضلاتی قوی به بهبود این بیماری کمک می‌کند. اگر جز افرادی هستید که وزن بالایی دارید بهتر است هر چه سریعتر نسبت به کاهش وزن خود اقدام کنید. این مورد در ارتباط با کودکانی که به این بیماری مبتلا هستند نیز مصداق پیدا می‌کند.

رژیم غذایی مربوط به آرتروز

رژیم غذایی مربوط به آرتروز

استراحت

افرادی که دچار التهاب، درد ناشی از آرتروز هستند، بهتر است به عضلات و مفاصل درگیر استراحت بدهند. در صورت نیاز یک روز را استراحت کرده و روز بعد نیز کارهای سبک انجام دهید. برای تشویق کودک به استراحت کافی می‌توانید از خرید اسباب بازی دخترانه یا خرید اسباب بازی پسرانه کمک بگیرید.

اسباب بازی کامیون آتش نشانی کیوان

کمپرس سرد و گرم

استفاده از این روش به بیماران کمک می‌کند تا دردهای به وجود آمده را کاهش دهند. برای این کار بهتر است چند مرتبه در روز از تکه های کمپرس یخ و کیسه آب گرم استفاده کنید. این کار باعث می‌شود تا از درد و التهابات به وجود آمده کاسته شود.

کمپرس سرد و گرم

کمپرس سرد و گرم

ورزش و تقویت عضلات

از کارهای ضروری که مبتلایان به ارتروز باید انجام دهند، فعالیت های بدنی و ورزش است. یکی از راههای کاهش علائم ارتروز قوی کردن عضلات بدن می‌باشد. علاوه بر این به حفظ سلامت مفاصل و کم شدن ضعف و خستگی بدن کمک می‌کند. لازم به ذکر است که تمرینات ورزشی این افراد سبک تر بوده و نباید دردها مزمن در آنها تشدید شود. به طور کلی می‌توان گفت که با تقویت عضلات، فشار وارده به مفاصل کمتر شده و از آسیب های جدی بعدی پیشگیری خواهد کرد. یکی از بهترین فعالیت های بدنی در ارتباط با بیماری آرتروز پیاده روی است. داشتن یک برنامه منظم پیاده روی روزانه کمک شایانی به بهبود علائم این بیماری دارد.

ورزش درمانی آرتروز کودکان

ورزش درمانی آرتروز کودکان

فیزیوتراپی

در کنار فعالیت بدنی فیزیوتراپی نیز به تقویت عضلات کمک خواهد کرد. علاوه بر این مفاصل خشک و سفت شده را بهبود می‌بخشد. برای کم شدن دردهای ناشی از این بیماری انجام منظم تعداد جلسات فیزیوتراپی حائز اهمیت است. بهتر است بعد از فیزیوتراپی از فشارهای احتمالی به نقاط آسیب دیده جلوگیری شود.

فیزیوتراپی برای کودکان

فیزیوتراپی برای کودکان

مصرف دارو

در صورتی که فرد مبتلا با بکارگیری موارد گفته شده بهبود نیافت، باید دارو استفاده کند. داروهای تسکین دهنده درد مانند ژلوفن، نوافن جز داروهایی هستند که برای بیماران مبتلا به آرتروز مصرف می‌شود. علاوه بر این مصرف بعضی از داروهای مکمل یا امگا ۳ به تقویت مفاصل کمک خواهد کرد.

جراحی

یکی از آخرین اقدامات انجام شده برای مبتلایان به آرتروز، جراحی می‌باشد. در آرتروزهای پیشرفته و شدید پزشک توصیه به جراحی می‌کند. چرا که دیگر انواع قرص و دارو یا تقویت عضلات تاثیری در روند بهبود آنها نخواهد داشت. پس از این جراحی می‌توانید با عروسک خرگوش آنجل اورجینال به عیادت کودک بروید.

خرید عروسک خرگوش گوش دراز آنجل

درمان قطعی ارتروز چیست؟

می‌توان گفت اکثر افراد در طول عمر خود به آرتروز دچار خواهند شد، چرا که به مرور زمان مفاصل و غضروف های بدن دچار سائیدگی می‌شوند. این مشکل با انجام فعالیت های سنگین و فشار بر مفاصل به وجود می‌آید. به طور کلی برای آرتروز نمی‌توان راه قطعی درمان یا پیشگیرانه معرفی کرد. اما با آگاهی از عوامل آسیب دهنده می توان تا حد زیادی از شدت آن کاسته یا آن را به تعویق انداخت. بیماران مبتلا با مشاهده اولیه ارتروز باید نسبت به درمان فوری آن اقدام کنند. چرا که جلوگیری از پیشرفت، خود نوعی از درمان است.

علائم آرتروز دست و پا

یکی از بیماری های شایع آرتروز، مربوط به دست و پا می‌باشد. این دو قسمت از بدن بیشتر درگیر حرکات و فعالیت های روزانه است. بنابراین بیشتر مستعد ابتلا آسیب و فرسودگی هستند. آرتروز دست بیشتر در قسمت هایی اتفاق می‌افتد که درگیری بیشتری دارند. انگشت شست، اشاره و ابتدای مفاصل انگشت نیز از نقاط درگیر می‌باشد. آرتروز پا نیز در ارتباط با مفاصل پا بوده و به مرور زمان تبدیل به پای ضربدری و پارنتزی خواهد شد. ارتروز دست و پا نشانه ها وعلائم زیر را به دنبال دارد:

علائم آرتروز دست

علائم آرتروز دست

درد

اولین نشانه برای این بیماری درد است. فرد مبتلا در ابتدا درد های خفیف و متناوبی را تجربه می‌کند. با گذشت زمان این دردها شدیدتر و دائمی خواهند شد. گاها نیز دیده شده که با شدت درد فرد مبتلا از خواب بیدار می‌شود. علاوه بر این در هنگام صبح مفاصل درگیر با خشکی و سفتی حرکت می‌کند.

ورم

یکی از علائم ارتروز ایجاد تورم و التهاب است. با پیشرفت و دائمی شدن بیماری در اطراف مفاصل همراه با درد تورم نیز دیده می‌شود. گاها نیز بافت های درگیر دچار قرمزی و تغییر رنگ خواهند شد.

بدشکلی

یکی از تغییرات به وجود آمده در اثر آرتروز دست پا از دست دادن ساختار اولیه بدن است. به مرور زمان نقاط آسیب دیده بدفرم شده و ظاهری ناخوشایند پیدا می‌کنند. این بدشکلی بیشتر در نواحی مفاصل زانو و انگشتان دست مشاهده می‌شود‌. این مشکل وقتی به وجود می‌آید که رباط های قسمت های درگیر ضعیف شده و در نتیجه روی غضروف و استخوان نیز تاثیر گذار است.

کم شدن دامنه حرکتی

این مشکل زمانی رخ می‌دهد که فرد مبتلا توانایی انجام حرکات طبیعی دست و پا را نداشته باشد. به طور کلی پیشرفت این بیماری باعث می‌شود مفاصل حرکاتی خشک و سفت داشته باشند.

خالی شدن زانو

این مسئله در افرادی اتفاق می‌افتد که دچار آرتروز پا و زانو شده اند. شخص مبتلا در هنگام حرکت و انجام فعالیت های روزمره دچار خالی شدن زانو به طور ناگهانی می‌شود. این مشکل در اثر ضعیف شدن عضلات ساق پا و ثابت نبودن مفصل پیش می‌آید.

چگونه در مرال اولیه آرتروز را درمان کنیم؟

درمان آرتروز در مراحل اولیه شامل استفاده از مکمل ها و قرص های غضروف ساز است. افراد مبتلا می‌توانند با مصرف به موقع این داروها تا حد زیادی از پیشرفت ارتروز جلوگیری نمایند. در ادامه چند قرص و مکمل به شما معرفی می‌شود:

 آلفلکسیل آلفا ویتامینز

این قرص مفاصل خارجی را تقویت کرده و در مدت کوتاهی دردهای آزار دهنده را کاهش می‌دهد. علاوه بر این عضلات و غضروف های قسمت های مختلف بدن را نیز تقویت می‌کند. بازسازی و ترمیم مفاصل بدن و برطرف کردن التهابات از دیگر فواید این دارو می‌باشد. افرادی که از درد و خشکی مفاصل و بدن شکایت دارند بهتر است این قرص های درمانی را استفاده کنند.

جوینتیس کلاژن ویتابیوتیکس

دوره درمان کامل این دارو پنج ماه است. افرادی که نیاز به درمان مفاصل دارند و می‌خواهند مفاصلشان بازسازی شود بهتر است از این قرص استفاده کنند. کلاژن موجود در این قرص باعث بهبود غضروف های لایه لایه می‌شود. در صورتیکه کودک در برابر خوردن دارو مقاومت کرد می‌توانید او را با خرید عروسک تشویق کنید.

قرص استئو پلاس یوروویتال

این دارو علاوه بر درمان از علائم ارتروز نیز پیشگیری می‌کند. جلوگیری از پوکی استخوان و درمان آن یکی از مزایای استفاده از این دارو است. علاوه بر این به عنوان یک مسکن بی ضرر عمل می‌کند. علت نامگذاری این قرص مربوط به بهبود استئو آرترین و استئو پروز می‌باشد.

سخن پایانی

در مطالب امروز شازده کوچولو به بررسی سوال اولین علائم آرتروز در کودکان و نوجوانان چیست؟ پرداختیم. بیماری آرتروز غالبا سنین بالای ۴۰ سال را درگیر می‌کند. اما در مواردی کودکان و نوجوانان نیز به آن مبتلا می‌شوند. ارتروز در کودکان بیشتر به شکل آرتریت روماتوئید دیده می‌شود که ناشی از اختلال خود ایمنی می‌باشد. کودکان مبتلا به آرتروز در مفاصل مختلف بدن احساس سفتی داشته و این نقاط غالبا دردناک است. لازم به ذکر است که در مواردی این بیماری مانعی برای رشد جسمانی کودک یا نوجوان محسوب می‌شود. تورم، التهاب، خشکی مفاصل، خستگی صبحگاهی بدن،  کم شدن دامنه حرکتی از نشانه های آرتروز در کودکان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *