اهمیت اسباب بازی در رشد کودکان
در مطالب امروز فروشگاه اسباب بازی فروشی آنلاین شازده کوچولو تصمیم داریم به اهمیت اسباب بازی در رشد کودکان بپردازیم. اسباب بازی ها یکی از وسایل سرگرمی و بازی برای کودکان محسوب میشود. علاوه بر این، بازی کردن با اسباب بازی، موجب افزایش رشد جسمی و روحی کودکان خواهد شد. به طور کلی ابعاد رشد کودکان یکی از بخش های بسیار مهم زندگی آنها میباشد. پیش زمینه یک رشد مناسب برای کودکان، موقعیت زندگی و توجهات والدین است.
کودکان کمی بعد از تولد و در چند ماهگی اسباب بازی را شناخته و در عین سرگرم شدن با آنها مهارت های لازم برای زندگی را میآموزد. در این میان نقش پدر، مادر و اطرافیان نیز تعیین کننده است. چرا که انتخاب اسباب بازی مناسب که باعث رشد خلاقیت و دیگر ابعاد جسمی و روحی او میشود بر عهده آنان میباشد. اسباب بازی های فکری یا بازی های گروهی هر کدام باعث تقویت یکی از مهارت های کودک شده و به رشد آنان کمک شایانی خواهد کرد.
نقش بازی در رشد کودک
بازی در سنین کودکی نقش مهمی در رشد کودک دارد. بازی ها میتوانند بر میزان یادگیری، هوش و خلاقیت او تأثیر گذار باشند. در ادامه تاثیرات بازی کردن بر رشد کودک را مورد بررسی قرار میدهیم:
تقویت رشد مغزی
یکی از تأثیرات بازی کمک به تقویت رشد مغزی کودک است. او با آموزن و خطاهایی که انجام میدهد، تجربیات مختلفی را برای خود فراهم میکند. به موازات این تجربیات رشد مغزی کودک نیز افزایش پیدا میکند. تحقیقات پزشکی نشان داده تجربیاتی که کودکان در سنین پایین به دست میآورند در مغز تثبیت شده و برای همیشه باقی خواهند ماند. دانشمندان علوم اعصاب در این میان شرایط محیطی، نوع اسباب بازی و اطرافیان کودک، تاثیرات مثبت یا منفی بر مغز را افزایش میدهند. بنابراین والدین آگاه با ایجاد شرایط مناسب رشد مغزی او را تقویت میکنند.
تقویت قوه تخیل
از دیگر تأثیرات بازی در رشد کودک، مربوط به قوه تخیل او میباشد. به طور کلی خیال پردازی نقش مهمی در زندگی و رشد کودک دارد. تخیلات مانند یک دوست همراه دائمی کودکان است. بچه ها در هنگام بازی وارد دنیای خیالی شده و در زمان های مختلف با یک اسباب بازی کوچک داستان پردازی میکنند. همین موضوع به رشد ذهنی و قدرت تخیل کمک بسزایی خواهد کرد. اگر میخواهید قوه تخیل کودک به روش و شکوفایی برسد اسباب بازی های او را محدود کنید.
سعی کنید از بین علاقمندی های کودک یک یا چند اسباب بازی را برای او مشخص کرده و دیگر اسباب بازی ها را از دسترس او دور کنید. به عنوان مثال برای یک دختر در سنین دبستان خرید عروسک باربی بسیار مناسب و ایده آل است. چرا که این نوع عروسک با تنوع در رنگ و لباس ساعتها او را مشغول میکند. کودک در ارتباط طولانی مدت با این عروسک دوست داشتنی به دنیای شیرین تخیلات دخترانه اش وارد میشود. گاهی برای عروسک باربی نقش یک مادر و در زمانی دیگر نقش یک دوست یا همراه را بازی میکند. این روال در بازی و ساختن شخصیت های جدید برای عروسک باربی باعث تقویت نیروی تخیل او خواهد شد.
تقویت مهارت های اجتماعی
اگر بخواهیم به اهمیت اسباب بازی در رشد کودکان اشاره ای داشته باشیم، باید آن را از بعد تقویت رشد اجتماعی نیز مورد بررسی قرار دهیم. کودک از طریق بازی، قدرت و شجاعت وارد شدن به اجتماع را به دست میآورد. همچنین او یاد میگیرد که چگونه در زندگی اجتماعی مسئولیت های گوناگون را عهده دار شود. همچنین در ارتباط با اسباب بازی ها و بازی کردن میآموزد که چطور در هنگام بروز مشکلات راه حل مناسب را پیدا کنید. کودک به مرور زمان با محیط بیرون آشنایی پیدا کرده و دنیای اجتماعی خود را گسترش میدهد.
فرزندان با بازی همکاری، مشارکت و همدلی را نیز تجربه خواهند کرد. علاوه بر این او در هنگام بازی با همسالان با برخی از قانون و مقررات نیز آشنا میشود. چشیدن طعم موفقیت و شکست نیز در ارتباطات اجتماعی و هنگام بازی از دیگر فواید بازی است که در رشد اجتماعی او بسیار موثر خواهد بود. همچنین کودک توانایی ابراز وجود را پیدا کرده و از ترس های احتمالی و گاها خجالت و کمرویی رها میشود.
تقویت رشد جسمی
کودک در هنگام بازی علاوه بر تقویت رشد مغزی، قوه تخیل، مهارت های جسمی و رشد حرکتی او نیز تقویت خواهد شد. بازی کمک میکند تا بین اعضای مختلف بدن کودک هماهنگی به وجود آید. علاوه بر این انرژی های بیش از حد کودکان را به طرزی صحیح متعادل سازی میکند. هنگامی که فرزند شما در ارتباط با اسباب بازی های مختلف قرار میگیرد، قسمت هایی مانند دست و انگشتان دست، پاها و بقیه اعضای بدن که درگیر فعالیت است، تقویت میشود. به طور کلی با توجه به اینکه کودک چه نوع بازی انجام میدهد، عضلات او قدرتمند و به رشد کافی خواهد رسید. همچنین آنها با بازی کردن حواس پنجگانه خود را نیز تقویت میکنند.
تقویت مهارت های زبانی
در مطالب قبل راجع به اهمیت اسباب بازی در رشد کودکان صحبت کردیم. اسباب بازی ها باعث میشوند تا مهارت های گفتاری و کلامی کودک رشد کند. او با کمک بازی، به تقویت این مهارت های ارتباطی نیز خواهد رسید. لازمه بازی و ارتباطات اجتماعی هر کودکی صحبت کردن میباشد. او در هنگام بازی نیاز به گفتگو و مکالمه دارد. حتی در زمان هایی که تنها سرگرم بازی است، با خود یا اسباب بازی هایش حرف میزند.
بنابراین به مرور زمان رشد زبانی و گفتاری در او تقویت خواهد شد. اگر میخواهید به فرآیند این مهارت سرعت ببخشید، باید با صحبت کردن زیاد با فرزند خود این کار را انجام دهید. به عنوان مثال با خرید اسباب بازی پسرانه برای پسرانی که در مکالمات خود ضعیف هستند، این مهارت را تقویت کنید. بسیاری از پسران علاقمند به شخصیت های کارتونی قدرتمند هستند. آنها هنگام بازی با این دسته از اسباب بازی ها به وجد آمده و قدرت تکلمشان زیادتر میشود.
ویژگی های اسباب بازی های کودکان
همانطور که میدانید یکی از نیازهای اصلی و ضروری هر کودکی بازی کردن است. اسباب بازی ها نیز جز یکی از سرگرمی های تمامی کودکان محسوب میشود. بنابراین والدین وظیفه دارند تا در انتخاب یک اسباب بازی مناسب برای کودک خود دقت و حساسیت داشته باشند. چرا که اهمیت اسباب بازی در رشد کودکان از موضوعات مهمی است که نمیتوان نادیده گرفت. پس برای انتخاب یک اسباب بازی مناسب موارد زیر را مد نظر داشته باشید:
رعایت کردن نسبت و تناسبات
یکی از اصلی ترین و مهم ترین ویژگی های یک اسباب بازی خوب، در نظر گرفتن تناسبات جنسی، سنی و علاقمندی های او میباشد. هنگام خرید اسباب بازی به رده سنی آن توجه داشته باشید. معمولا بر روی بسته بندی اسباب بازی نوشته شده که مناسب چه رده سنی است. علاوه بر این اسباب بازی مناسب برای دختران و پسران با یکدیگر متفاوت خواهد بود. غالبا دختران به وسایلی مانند لوازم آشپزخانه، عروسک با لباس ها متنوع علاقمندند. در نقطه مقابل فرزندان پسر به انواع تفنگ، ماشین و شخصیت های کارتونی مانند بتمن و … توجه زیادی نشان میدهند.
در این میان لازم به ذکر است که برخی از اسباب بازی های بین جنسیت دختر و پسر مشترک بوده و میتوان آن را به راحتی خریداری نمود. خرید خرس با جنس های پولیشی جز این انتخاب ها محسوب میشود. چرا که این عروسک پشمالوی دوست داشتنی یکی از پرطرفدارترین عروسک برای دختران و پسران است. در نظر داشته باشید برای کودکان در سنین پایین عروسک های خرس با سایز کوچک تر خریداری کرده تا بتوانند آن را به راحتی جابجا کرده و با آن سرگرم شود. پس از خرید این دوست و همراه همیشگی برای فرزند خود غافل نشوید.
ایجاد حس کنجکاوی در کودک
در عصر امروز تنوع بسیار بالای اسباب بازی سبب شده تا والدین یک انتخاب مناسب برایشان سخت شود. یکی از مواردی که باید به آن اهمیت داده شود، تقویت حس کنجکاوی کودکان است. به عبارتی دیگر اسباب بازی برای کودکان باید به گونه ای باشد که حس کنجکاوی او برانگیخته شود. با ایجاد کنجکاو سازی برای کودک میتوان خلاقیت و نو آوری را نیز در او تقویت نمود. برای نمونه اسباب بازی هایی مانند انواع پازل و ساختنی و یا خمیرهای بازی مناسب آنها میباشد. در ادامه مطالب نیز به اهمیت اسباب بازی در رشد کودکان نیز اشاره خواهیم داشت.
استاندارد و ایمنی اسباب بازی
هر روزه اسباب بازی های زیادی در سطح جهان تولید و به بازار عرضه میشوند. اما هر اسباب بازی مناسب برای بازی کودکان نیست، چرا که در برخی مواقع خطراتی را برای کودکان به دنبال خواهد داشت. داشتن علامت استاندارد در وسایل بازی کودکان تا حدی خیال والدین را در هنگام خرید راحت میکند. به طور کلی میتوان گفت اسباب بازی های که مواد تشکیل دهنده آن از نوع شیمیایی باشند، گزینه مناسبی برای کودکان به شما نمیآیند. رنگ و مواد به کار رفته در این وسایل باید از موادی با کیفیت و مطمئن باشند. چرا که در تماس مداوم با دست یا دهان کودک قرار خواهند گرفت. اگر قصد خرید عروسک های پولیشی را دارید بهتر از اورجینال بودن آن اطمینان حاصل کنید. علاوه بر این عروسک هایی با جنس پارچه های پرزدار و بی کیفیت را کلا برای فرزندان خود خریداری نکنید.
ایجاد تحرک در کودک
در اصل مهم ترین ویژگی یک اسباب بازی خوب، توانایی ایجاد تحرک در کودک است. اسباب بازی باید تحرک بدنی کودکان را افزایش دهد. بخصوص در دنیای امروز که بازیهای دیجیتالی و کامپیوتری جایگزین بازیهای پرجنب و جوش را شدهاند. یک اسباب بازی مناسب میتواند در این زمینه جنبههای مفیدی داشته باشد. قطعا همهی افراد میدانند که انجام مکرر بازیهای دیجیتالی و رایانهای میتواند ضررهای جبران ناپذیری برای کودکان داشته باشد. اما با جایگزین کردن برخی از اسباب بازیها میتوان به حواس پنجگانه و رشد ذهنی و جسمی کودک کوک کرد.
سخن نهایی
در این مطلب از شازده کوچولو با اهمیت اسباب بازی در رشد کودکان آشنا شدیم. خرید اسباب بازی برای کودک هیچ محدودیتی ندارد و شما برای هر سن یا سلیقه ای میتوانید این خرید را انجام دهید. اما اهمیت به این موضوع نیازمند دانستن نقش بازی در رشد کودک است. تاثیرات بازی کردن بر رشد کودک به موارد زیادی از جمله: تقویت رشد مغزی، تقویت قوه تخیل، تقویت مهارت های اجتماعی، تقویت رشد جسمی، تقویت مهارت های زبانی منتهی میشود. به همین خاطر اکثر کارشناسان این حوزه، والدین را به خرید عروسک و اسباب بازی میکنند.
از آنجا که در دنیای امروز نقش بازیهای دیجیتالی پر رنگتر از قبل شده است، باید برای جایگزین کردن اسباب بازی کوشید. اسباب بازیهایی مانند توپ، طناب بازی، تاپ و سرسره یا بازیهایی مثل لیلی، هفت سنگ و… از وسایل و بازیهای قدیمی هستند. که اینگونه از اسباب بازیها در رشد فرزند شما موثر و مفید میباشند. بهتر است قبل از خرید هر وسیلهای به ویژگی های اسباب بازی های کودکان دقت کنید تا خریدی موفقیت آمیز داشته باشید. گرچه صرفا خرید یک اسباب بازی نمیتواند کودک را مشتاق به بازی کردن کند. در این مسیر نقش پدر و مادر یا دیگر اطرافیان نیز موثر است.