مجله ی کودک

مشخصات مهد کودک خوب برای کودکان چیست؟

مشخصات مهد کودک خوب برای کودکان چیست؟

 یکی از مراکز آموزشی مهد کودک ها هستند. کودکان از بدو تولد تا سنین ۶ سالگی در این مراکز آموزشی، پرورش پیدا می‌کنند. در مهد کودک معمولا مهارت های اجتماعی و اولیه آموزش داده می‌شود. ضمن آنکه در نوشته های امروز فروشگاه اسباب بازی فروشی شازده کوچولو، “مشخصات یک مهد کودک خوب برای کودکان چیست؟” را بیان می‌کنیم. در ادامه با ما همراه شوید تا این ویژگی ها را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.  مهد کودک مکانی برای پرورش عاطفی، هوشی، جسمی و گفتاری کودکان خردسال است. در این محیط آموزشی به شکوفایی هر چه بیشتر استعدادها، رشد و خلاقیت کودکان کمک می‌شود.

در این مکان ساعت ورود و خروج کودکان مشخص است. بچه ها در مهد کودک تمام روز را فقط به بازی مشغول نمی‌شوند. آنها علاوه بر بازی تحت برنامه های آموزشی مناسب با سن خود قرار می‌گیرند. اولین تجربیات اجتماعی و آموزشی کودکان در این مکان صورت می‌گیرد. مغز کودکان در این سنین به‌سرعت در حال رشد و پیشرفت است و در دورهٔ حساس قرار دارد؛ بنابراین، تجربیات غنی اولیه، مانند آنچه در مهدکودک خوب فراهم می‌شوند، مراحل رشدی کودک را تسهیل می‌کنند. برخلاف محیط های آموزشی بالاتر، در مهد کودک ها سختگیری و اجباری در کار نبوده و برای کودکان در سنین پایین مناسب می باشد.

محیط مهد کودک باید چگونه باشد

با توجه به اینکه کودکان نیمی از روز را در مهد کودک به سر می‌برند، این مکان باید تمای ویژگی های لازم را در خود جای دهد. اولین و مهم ترین فاکتور در این مسئله ایجاد فضای آرامبخش و امن می‌باشد. با توجه به اینکه مهد کودک خانه دوم بچه ها محسوب می‌شود، این موضوع حائز اهمیت است. ساختار ظاهری مهد کودک نیز باید به گونه‌ ای باشد که توانایی یادگیری ‌در کودکان را افزایش دهد. کودکان خردسال در فضاهای شاد و رنگارنگ احساس شادی داشته و حس یادگیری آن ها نیز تقویت می شود. وجود یک عروسک خرگوش آنجل اورجینال شادی و جذابیت محیط مهد کودک را دو چندان خواهد کرد.

خرید عروسک خرگوش انجل اورجینال

عروسک خرگوش آنجل

 مهم ترین نکته در ساختار ظاهری مهد کودک استفاده از رنگ های انرژی بخش است. تاثیرگذاری رنگ ها بر روح و روان افراد بر هیچکس پوشیده نیست. مکانی آرام و امن، یکی از جواب های سوال “مشخصات یک مهد کودک خوب برای کودکان چیست؟” می‌باشد. مهدکودک‌ها به علت این که کودکان از سنين پايين با آن در ارتباط هستند، محيط حساسي به حساب مي‌آيند و طبيعتاً بايد محيطي باشند که شباهت‌هايي با محيط خانه و خانواده کودک داشته باشند. ساعاتي که کودکان از والدین خود جدا هستند بايد ساعاتي امن و آرامبخش و شاد برای او محسوب شود.

ویژگی های یک مربی خوب مهد کودک

مربی این محیط آموزشی دارای مدرک بوده و از سن زیر ۶ سال مراقبت می‌کند. او با برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های آموزشی، به رشد نیازهای جسمی، روحی، فکری، اجتماعی و احساسی کودکان کمک می‌کند. ویژگی ها و مشخصات یک مربی خوب مهد کودک به این شرح می‌باشد:

پرانرژی و شاد

اولین و مهم ترین لازمه آموزش و ارتباط موثر با کودکان داشتن انرژی و روحیه ی شاد است. او باید پا به پای کودکان پر انرژی باشد و علاقه‌ی زیادی به یادگیری کودکان از خود نشان دهد. کودکان خردسال با هیجان پا به خانه دوم خود گذاشته و اگر مربی شور و شوق زیادی برای آموزش داشته باشد، آنها نیز واکنش خوبی نشان خواهند داد. عده زیادی از مربیان مهد کودک در پایان روز احساس خستگی می‌کنند. آن‌ها با انرژی فراوان با کودکان بازی کرده و به بچه‌ها نشان می‌دهند که مهد کودک محیطی جذاب و دلنشین است. یک مربی شاد و پرانرژی  در مهد کودک آهنگ و سرود می‌خواند، دست و پایکوبی می‌کند.

پر انرژی و شاد

شاد و پر انرژی

همین امر موجب می‌شود تا انگیزه کودک برای آمدن به این مکان آموزشی بیشتر شود.  کودکان با فعالیت و حرکت مطالب زیادی یاد می‌گیرند بنابراین باید از جای خود بلند شوند و در کلاس جنب و جوش داشته باشند. این شرایط داشتن یک مربی مهدکودک پرانرژی و شاد را بیشتر نشان می‌دهد. یک مربی مهد کودک اولین کسی است که بچه‌ها را با دنیای تعلیم و تربیت آشنا می‌کند. اگر مربی مهد کودک این ویژگی‌ را در خود تقویت کند شاهد بازدهی بسیار بالایی از طرف کودکان خواهیم بود. یک مربی با تجربه و پرانرژی در طول سال‌ها فعالیت روش‌هایی را یافته که با استفاده از آن‌ها کوکانی شاد و پرانرژی مانند خود پرورش دهد.

صبور و مهربان

بردباری و صبوری مربی نیز زیر مجموعه “مشخصات یک مهد کودک خوب برای کودکان چیست؟” محسوب می‌شود. چرا که کادر یک مهد کودک که شامل مربی نیز می‌باشد در این موضوع بسیار تاثیرگذار است. پس یک مربی مهد کودک خوب باید صبور و مهربان باشد. زیرا کارکردن با کودکان در این سنین ها تنها با این دو ویژگی اخلاقی امکانپذیر است. اغلب کودکان در دوران خردسالی بسیار شیطان، غیر قابل کنترل و غیر قابل پیش بینی هستند. برخی از کودکان نیز علاقه ای رفتن به مهد کودک را ندارند و یا گاها مریض شده حال جسمی خوبی را تجربه نمی‌کنند.

یک مربی صبور و با حوصله می‌بایست به او آرامش داده و خود نیز نگران و مضطرب نشود. مربی در چنین شرایطی موظف است تمام زمان و برنامه خود را به صورتی تنظیم کند که بتواند حال کودک را متفاوت نماید. از طرفی دیگر میزان یادگیری تمام کودکان یکسان نیست، گاهی یک کودک از قدرت فراگیری بالایی برخوردار است و دیگری نه. وظیفه ی یک مربی مهدکودک مهربان و صبور این است که بتواند با این مسئله کنار بیاید و این موضوع را عادی جلوه دهد. در تمامی مهد کودک ها کودکانی سرسخت و یا لجباز وجود دارد.

 این کودکان معمولا نافرمانی می‌کنند و با دوستان خود به جنگ و جدل می‌پردازند. در این زمینه نیز صبر، مهربانی و دانایی مربی چالش های پیش رو را کاهش می‌دهد. اگر در نوع رفتار اینگونه کودکان پیشرفتی مشاهده شد، بهتر است با روش تحسین او را بیشتر ترغیب به همکاری کنید. خرید عروسک با توجه به جنسیت کودک و نوع روحیاتش یک پاداش مناسب به شمار می‌رود. در نهایت می‌توان گفت صبوری و مهربانی مربی، همراه با اقدامی آگاهانه او را تبدیل به یک مربی خوب در مهد کودک خواهد کرد.

عروسک دخترانه پولیشی

خرید عروسک دختر گل به سینه

توانایی خلاقیت و نوآوری

 از ویژگی های جذاب یک مربی خوب در مهد کودک خلاق بودن او می‌باشد. عده زیادی از افرادی که قصد وارد شدن به این شغل را دارند دارای ایده های جذاب و متفاوتی هستند. اما از مرحله ذهنی به مرحله اجرایی رساندن این ایده ها کاری سخت و دشوار است. عدم اجرایی شدن هم به دلایل گوناگونی اتفاق می‌افتد. یک مربی خوب مهد کودک قادر می‌باشد در این مکان موثر واقع شود. مربی خلاق  میتواند با ایجاد خلاقیت مهد کودک را برای کودکان مضطرب یا ناآرام تبدیل به محیط دوست داشتنی و جذاب نماید.

همچنین داشتن یک برنامه خلاقانه از طرف مربی، کودکان را در یادگیری و ایجاد تعاملات بین فردی در محیط مهد کودک یاری می‌دهد. همچنین خرید اسباب بازی دخترانه برای دختران خردسال در مهد کودک، به مربی در امر آموزش کمک شایانی خواهد کرد. از این عروسک ها می‌توان در مسائل تربیتی کودکان در مهد بهره برد. به عبارت دیگر برخی از مسائل آموزشی و تربیتی را توسط عروسک ها به آنها منتقل شود. پس می‌توان گفت “مشخصات یک مهد کودک خوب برای کودکان چیست؟” ارتباط مستقیمی با آموزش های صحیح و تاثیرگذار دارد.

ویژگی‌های مهد کودک استاندارد

با توجه به اینکه کودکان چندین ساعت در طول روز را در مهد کودک به سر می‌برند؛ این محیط باید از استانداردهای لازم برخوردار باشد. مکان مهد کودک باید دارای تهویه مناسب بوده و جریان هوا در آن به خوبی صورت بگیرد. محیط های بسته و بدون پنجره اصلا گزینه ایده آلی برای این محیط آموزشی نیست. یکی از دغدغه‌هایی که برای والدین پیش می‌آید سرایت بیماری های مختلف از دیگران به کودک دلبندشان است. در صورتی که فضای مهد کودک دارای تهویه مناسب باشد، احتمال سرایت کمتر خواهد شد.

بسیاری از والدین ابراز نگرانی می‌کنند که با شیوع بیماری‌های ویروسی مسری، فرزندشان مکررا دچار بیماری شده و علت این بیماری‌ها را محیط مهد کودک می‌دانند. یک مهد کودک استاندار با داشتن نظافت دائمی و ضد عفونی کردن تمام محیط‌ از ابتلای کودکان به انواع بیماری‌ها مسری جلوگیری می‌کند. داشتن فضای بازی و تجهیزات آموزشی از عناصر مهم مهد کودک استاندار محسوب می‌شود. ساختمان های قدیمی با بافتی فرسوده مکان مناسبی برای پرورش کودک و گذراندن اوقات سرگرمی و فراغت او نیست. سیستم مناسب تغذیه‌ای نیز از المان های مهم در انتخاب یک مهد کودک استاندار است.

درصد زیادی از والدین شاغل به علت کمبود وقت برای نگهداری و تغذیه کودک خود، ناچار به سپردن او به مهد کودک‌ هستند. این کودکان حد اقل یک یا دو وعده غذایی را در این مکان خواهند خورد. با در نظر گرفتن این موضوع رعایت تمام نکات تغذیه‌ای و در دسترس بودن مشاور تغذیه سلامت جسمانی کودک را تصمین می‌کند. در راستای این موضوع مجهز بودن این فضاها به دستگاه تصفیه آب، وسایل پخت و پز و یخچال‌های استاندارد برای نگهداری مواد غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است. با این تفاسیر نتیجه می‌گیریم که استاندارهای بهداشتی و مکانی مهد کودک نیز جز “مشخصات یک مهد کودک خوب برای کودکان چیست؟” به شمار می‌آید.

مربی مهد کودک چه کارهایی باید انجام دهد

یکی از مهم ترین مشاغل در نظام اموزشی مربی مهد کودک است. چرا که او در دوران حساس و آسیب پذیر کودکان با آنها همراه بوده و تاثیرگذاری زیادی بر ایشان دارد. کودکان خردسال اولین تجربه آموزشی خود را با این افراد به خاطر می‌سپارند. آموزش در این دوران پایه آموزش کودک را ایجاد کرده و آن را به مهم‌ترین مرحله از فرآیند آموزش تبدیل می‌کند. با این تفاسیر می‌توان گفت مربی مهدکودک، فردی مهم و تاثیرگذار در رشد و شکل‌گیری شخصیت فرزند شما می‌باشد. این فرد با آموزش مهارت‌های اجتماعی، مهارت‌های اولیه خواندن،  مهارت های فردی، هنر و موسیقی و … را عهده دار می‌باشد.

او مهارت‌های اساسی خواندن و نوشتن را به کودکان در این سنین آموزش می‌دهد. همچنین نوع رفتارهای کودکان را در یک محیط گروهی به طرز صحیح جهت دار می‌کند. او باید بداند که روحیات و رفتار کودکان متفاوت بوده و با هر کودک با در نظر داشتن این موضوع عکس العمل به جا داشته باشد. او به بهترین صورت، ارتباط بین خود و دیگر کودکان را مدیریت می‌کند. علاوه بر این یک چک لیست از کارهای روزانه، هفتگی و ماهانه و حتی تا پایان سال برای خود جمع آوری می‌کند. او باید تمامی مراحل آموزشی و تربیتی خود را بر این اساس برنامه ریزی و اجرایی نماید.

همچنین باید فرصت ها و موقعیت هایی فراهم اورد تا تمامی کودکان در فعالیت های گروهی، پرسخ و پاسخ شرکت کنند. از وظایف اصلی مربی مهد، آماده سازی درس‌ها و پروژه‌ها می‌باشد. او باید آموزش ها را تازه، جذاب و جالب نگه دارد. علاوه بر این از روش‌ها و ابزارهای مختلفی برای ارائه درس استفاده کند. استفاده از روش های آموزشی مبتنی بر روش تحسین و تشویق کودکان را به سمت رشد و پیشرفت سوق می‌دهد. گزینه خرید اسباب بازی پسرانه به عنوان پاداش برای کودکان پسر از جذابترین خریدها در این زمینه محسوب می‌شود.

سخن نهایی

مطالب بالا راجع به “مشخصات یک مهد کودک خوب برای کودکان چیست؟” بود که به صورت مفصل و مفید ارائه شد. در ادامه و به عنوان سخن پایانی به سوال “آیا مهد کودک خوب است” در سایت شازده کوچولو، پاسخ می‌دهیم. باید بگوییم که برای این سوال یک جواب قطعی وجود ندارد. این موضوع نیز مانند دیگر مسائل پیش رو دارای مزایا و معایبی می‌باشد. علاقه‌مند شدن کودکان به فضاهای آموزشی از مهم ترین مزایای رفتن کودکان به این محیط است. همچنین مهدها بهترین محیط برای تمرین مهارت‌های اجتماعی محسوب می‌شوند. کودکان در سنین پایین تجربه‌های مختلف و تازه ای را مهد کودک به دست خواهند آورد.

 علاوه بر این آنها با ورود به این فضا، ساختار مرتب و منظم روزانه ای را به دست می‌آورند. از نظر روانشناسی کودک بعد از سن دو سالگی نیازمند تجربات اجتماعی است. او باید با همسالان خود در ارتباط باشد و مفاهیم جدیدی را  بیاموزد. لازمه این آموزش ها نیز از طریق جمع و همسالان صورت می گیرد. پس با این تفاسیر می‌توان گفت رفتن به مهد کودک برای کودکان امری اجتناب ناپذیر است. اما این محیط اموزشی و تربیتی برای کودکان معایبی را نیز به همراه دارد. تاثیرپذیری منفی رفتارهای کودک از دیگر کودکان، از نمونه های بارز معایب مهد کودک محسوب می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *