درود بر دنبال کنندگان فروشگاه اسباب بازی فروشی آنلاین شازده کوچولو. در پست آموزشی امروز تصمیم داریم یکی از موضوعات مهم در ارتباط با یادگیری کودکان را بررسی کنیم. بازی برای تقویت حافظه فعال کودکان یکی از مسائل حائز اهمیت است که تمامی ابعاد زندگی کودکان را تحت تاثیر قرار میدهد. خوب است بدانید که تمامی عملکردهای شناختی و حل مسئله مربوط به ذهن میشود.
حافظه نیز خود محور اصلی ذهن بوده و شامل دو نوع حافظه بلند مدت و کوتاه مدت است. البته نام دیگر حافظه کوتاه مدت، حافظه فعال که مبحث موضوع مورد بحث ما نیز همین میباشد. این حافظه جز اصلیترین و ابتداییترین ارکان حافظه محسوب میشود، بنابراین به هر اندازه که عملکرد بهتری داشته باشد کودک در درک مسائل، حفظیات، یادگیری و به نوعی در تمامی مراحل زندگی موفقتر خواهد بود. حال که تا حدی به اهمیت حافظه فعال اشاره کردیم، بهتر است برای داشتن اطلاعات بیشتر تا پایان مطالب امروز را مطالعه کرده و ما را همراهی نمایید.
حافظه فعال چیست؟
در بخش مقدمه به تعریفی کلی از حافظه فعال رسیدیم. اکنون به صورت کامل و جامع حافظه فعال که نقش زیادی در زندگی کودکان دارد، میپردازیم. به طور کلی میتوان گفت حافظه فعال نقش عملکردهای اجرایی مغز را به عهده دارد. به این صورت که هر دادهای یا اطلاعاتی به سمت مغز میرود حدود چند ثانیه در قسمت حافظه فعال نگه داشته میشود و پس از پردازش بیشتر از آن استفاده خواهد شد. اما به عبارت دیگر حافظه فعال، یک سیستم ذخیره سازی اطلاعات به طور موقتی محسوب میشود. در قسمت حافظه فعال یا کاری، اطلاعات دیداری یا شنیداری بدست آمده مورد تغییر قرار میگیرد.
به عنوان نمونه زمانی که کودک میخواهد کاری را به خاطر سپرده و به همان شکل خواسته شده انجام دهد. یا اینکه والدین از او بخواهند یک جمع یا تفریق ساده را فورا حساب کند. اگر کودک توانایی انجام این کار را نداشته باشد، میتوان گفت او در پردازش اطلاعات با عملکرد خوب حافظه فعالش با مشکل مواجه است. در نظر داشته باشید که حافظه فعال تنها برای استفاده کوتاهمدت نبوده و به مغز کمک میکند تا دادههای جدید برای زمانی طولانی ذخیره سازی کند.
علت اهمیت حافظه فعال در کودکان
پیش از اینکه به بازی برای تقویت حافظه فعال کودکان بپردازیم بهتر است بدانیم که چرا این حافظه در کودک حائز اهمیت میباشد. حافظه فعال ارتباط مستقیمی با حافظه بلند مدت دارد. زمانی که کودک اطلاعات جدیدی به دست میآورد باید برای ذخیره کردن و نگهداری این اطلاعات حافظه فعالی قوی داشته باشد. اگر این حافظه ضعیف باشد توانایی متمرکز شدن وجود نداشته و در نهایت اطلاعات مربوطه مرتب و سازماندهی نخواهد شد. بنابراین کودک نمیتواند به حل مسائل بپردازد و دچار مشکلات متعددی میشود. کودکانی که به راحتی میتوانند اطلاعات را حفظ، پردازش کنند و بر آن متمرکز شوند، خیلی راحت به دانش و مهارتهای لازم دسترسی دارند و در صورت لزوم از آنها بهرهمند خواهند شد. با این اوصاف حافظه فعال ارتباط مستقیم و تنگاتنگی با عملکرد تحصیلی کودکان داشته و امری مهم و ضروری محسوب میشود.
به عبارت دیگر عملکرد تحصیلی بخشی از عملکرد اجرایی به شمار میآید. کودکی با حافظه فعال ضعیف در حل مسائل ریاضی، درک مطالب درسی و موفقیت در مقاطع تحصیلی با چالش روبرو خواهد شد. اگر بخواهیم حافظه فعال را به چیزی تشبیه کنیم، مانند یک ظرف است که به صورت مداوم با لیوان آب پر میشود. هر لیوان آبی که در آن ریخته میشود به پر کردن آن کمک میکند. این ظرف پر از آب خالی نمیشود، مگر آنکه آنقدر از آن استفاده نشود تا آب موجود در ظرف تبخیر شود. کودکانی که دچار ضعف حافظه فعال میباشند، ظرف پر از آب دچار سوراخ شده و آب از آن خارج میشود. به عبارتی اطلاعات داده شده توسط حافظه فعال کودک ذخیره سازی نخواهد شد و دائما خالی میشود.
چند راهکار برای تقویت حافظه فعال کودکان
کودکان برای یادگیری و به خاطر سپردن اطلاعات نیازمند تقویت حافظه فعال هستند. در ادامه چند راهکار برای تقویت این حافظه ارائه میدهیم:
از حواس پنجگانه کمک بگیرید
علاوه بر اینکه میتوان از بازی برای تقویت حافظه فعال کودکان کمک گرفت، تقویت حواس پنجگانه نیز در این زمینه تاثیرگذار است. همانطور که میدانید حواس پنجگانه شامل حس بینایی، شنوایی، بویایی، چشایی و در نهایت حس لامسه است. بنابراین اگر میخواهید حافظه فعال کودک را تقویت کنید ابتدا باید این پنج حس در او تقویت شود. چرا که با قوی شدن این حواس، تمرکز، خلاقیت و حافظه کودک نیز قویتر خواهد شد. علاوه بر این والدینی که میخواهند مهارتهای حرکتی و ارتباطات جمعی فرزند خود را افزایش دهند باید به تقویت این حواس بپردازند. به طور مثال برای تقویت حس شنوایی از سنین کودکی میتوان صداهای مختلف در طبیعت و یا صدای حیوانات را برای او پخش کنید. سپس از او بخواهید که صدا مربوطه را تشخیص داده و اطلاعاتی کلی راجع به آن بدهد.
یا اینکه برای تقویت حس بویایی از کودک بخواهید چشمانش را ببندد و گل یا غذایی را بو کرده، تشخیص داده و پاسخی مناسب دهد. به این صورت برای هر حسی یک بازی ترتیب داده و سعی کنید تا حواس مختلف کودک را تقویت نمایید. با خرید خرس عروسکی حس لامسه را به کودک آموزش دهید. از فرزند خود بخواهید چشمهای خود را ببندد و شما عروسک را در تماس با او قرار دهید. سپس از پس لمس کردن منتظر پاسخ درست از طرف کودک باشید. با استفاده از این روش علاوه بر تقویت حس لامسه، میتوانید حس آرامش و امنیت را به او هدیه دهید. چرا که نرمی این عروسک استرسها و اضطراب های درونی او را کاهش خواهد داد.
آموزش کودک به والدین
یکی از راههای تقویت حافظه فعال در کودکان، توانایی آموزش و توضیح دادن میباشد. اگر خواهان تقویت این حافظه در فرزند خود هستید آموزش دادن را در کودک نهادینه کنید. در این زمینه از علاقمندیها و توانمندیهای او کمک بگیرید. به عنوان مثال اگر فرزند شما استعداد زیادی در زمینه هنری دارد و نقاشیهای زیبایی میکشد از او بخواهید نحوه کشیدن آن نقاشی را به شما نیز آموزش دهد. این موضوع در ارتباط با تمامی مهارتها مانند ورزش، درسی، هنری و … صادق است. حتما شما نیز شاهد این بودهاید که در سر کلاس درس گاهی دانش آموزان به جای معلم تدریس کرده و یا کنفرانس میدهند. با این کار علاوه بر تقویت حافظه فعال، اعتماد به نفس کودک نیز افزایش خواهد یافت.
تقویت مهارتهای دیداری
با استفاده از این روش نیز میتوان به تقویت حافظه فعال کودک کمک کرد. یک بازی برای تقویت حافظه فعال کودکان بازی کارت حافظه و پیدا کردن دو کارت مشابه باشد. این بازی یکی از روشهای موثر در این زمینه تقویت این حافظه است. همچنین میتوانید از تصاویر مشابه یا متفاوت برای تقویت حافظه کودک کمک بگیرید. از فرزند خود بخواهید شباهتها و تفاوتهای موجود در تصویر را پیدا کرده و او را تحسین و تشویق نمایید. به طور کلی حفظ کردن مکانها، وسایل و گفتن اعداد به صورت معکوس در تقویت حافظه فعال تأثیرگذار است.
مجزا، بخش بخش کردن و کوتاه کردن اطلاعات
یکی از روشهایی موثر در یادگیری کودکان که به تقویت حافظه فعال نیز کمک میکند، آسان کردن برای یادگیری بهتر است. همه ما میدانیم که برای فراگیری هر چیزی نمیتوان به یکباره اقدام کرد. اگر میخواهید فرزندتان بتواند دستورالعمل و مطالب جدید را بهترین صورت در ذهن خود بسپارد آنها را مجزا کنید. استفاده از روش چندمرحلهای به شما کمک میکند تا حافظه کودک مقاومت نکند و مسائل را به سادگی در حافظه خود ذخیره سازی نماید. میتوانید هر موضوعی را به صورت کامل اما کوتاه برای کودک مشخص کنید و با او مرحله مرحله پیش بروید.
کمک گرفتن از روانپزشک
اگر احساس میکنید که فرزندتان در ارتباط با حافظه خود دچار مشکل شده است، بهتر است که از یک روانپزشک کمک بگیرید. یک پزشک متخصص در این زمینه میتواند با تجویز دارو و راهکارهای مرتبط این مسئله را در کودک برطرف نماید. او به مشکلات جسمی و روحی کودک پرداخته و پس از تحلیل و بررسی بهترین راهکار را ارائه میدهد. البته انتخاب یک روانپزشک متخصص و ماهر برای نتیجه کار بسیار موثر است. پس در صورتی که راهحلهای بیان شده کارساز نبود، مراجعه به روانپزشک را در اولویت قرار دهید. چرا که حافظه فعال کودک در تمامی ابعاد زندگی او تاثیرگذار خواهد بود.
معرفی چند بازی برای تقویت حافظه فعال کودکان
در بخشهای قبلی مفصلا راجع به حافظه فعال و راههای تقویت آن صحبت کردیم. اکنون برای او کمک به والدین در این زمینه بازیهای مناسب را معرفی میکنیم:
بازی با پازل
میدانید که پازلهای انواع مختلفی دارند و هر کدام به نوعی در افزایش مهارتهای کودکان تأثیرگذار هستند. انتخاب نوع پازل با توجه به سن کودک و علاقمندیهای او انتخاب میشود. یکی از بازیهایی که به تقویت حافظه فعال کودک کمک میکند، استفاده از پازل است. برای حل کردن پازل کودکان به درک بصری نیازمندند و باید الگوها را نیز تشخیص دهند. پس با انجام بازیهای پازل حافظه فعال کودک تقویت میشود.
در نظر داشته باشید که حل باعث میشود دوپامین در مغز افزایش یابد و در نتیجه عملکردهای شناختی نیز در او بهبود خواهد یافت. بنابراین میتوان گفت پازل یک به عنوان یک ابزار درمانی و آموزشی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از اسباب بازیهای ساختنی و موثر در این زمینه اسباب بازی هزارکاره است. این نوع بازی نیز مانند بازیهای پازل به تقویت حافظه فعال کودک کمک میکند. اگر قصد خرید اسباب بازی پسرانه را دارید این گزینه پیشنهادی بهترین انتخاب محسوب میشود.
شمارش معکوس اعداد
این بازی نیز تمرینی برای تقویت حافظه فعال کودک است. مزیت استفاده از این بازی ساده این است که بدون پرداخت هزینهای فرزند خود را سرگرم کرده و حافظه فعال او را نیز تقویت میکنید. بازی به این صورت است که ابتدا کودک یک عدد را میگوید و از عدد بزرگ به سمت عدد کوچک میرود. به طور مثال عدد ۱۰۰ را انتخاب کرده و سپس عدد ۹۹ و به ترتیب اعداد پایینتر تا به عدد یک برسد. برای کودکان در سنین پایین اعداد کمتری در نظر بگیرید.
بازی پانتومیم
این بازی سرگرم کننده، پرهیجان و نشاط آور محدودیت سنی نداشته و برای هر فردی مناسب است. والدین میتوانند از این بازی برای تقویت حافظه فعال فرزند خود استفاده کنند. حل کردن موضوع مورد نظر در اجرای نمایش پانتومیم به حفظ تمرکز و تقویت حافظه کمک میکند. این بازی مزایای بسیاری دارد و به صورت دو نفره و جمعی نیز انجام میشود. در این بازی به کمک اشاره و حرکات مختلف باید منظور یا کلمه مشخص شده توسط اجرا کننده به دیگر افراد منتقل شود.
بازی جابجا کردن وسایل
این بازی در مکانی مانند اتاق یا پذیرایی و آشپزخانه انجام میشود. ابتدا از کودک بخواهید که تمامی وسایل موجود در اتاق را به خاطر سپرده و سپس از آن مکان بیرون رود. شما باید یکی از وسایل را برداشته و یا جای آن را تغییر دهید. پس از آن از کودک بخواهید به اتاق بازگردد، او باید با استفاده از حافظه کوتاه مدتش تغییراتی که در اتاق به وجود آمده را تشخیص دهد. به این ترتیب علاوه بر سرگرم شدن حافظه فعال او تقویت شده و مهارتهای شناختی نیز در او افزایش خواهد یافت.
سخن پایانی
مطالب امروز فروشگاه اسباب فروشی آنلاین شازده کوچولو در ارتباط با بازی برای تقویت حافظه فعال کودکان بود. این حافظه در کودکان در تمامی ابعاد زندگی آنها تأثیرگذار است. چرا که تمامی عملکردهای شناختی و حل مسئله مربوط به ذهن و حافظه فعال میباشد. بنابراین به هر میزان که این حافظه عملکرد بهتری داشته باشد، قدرت ذهنی کودک درباره حل مسائل، یادگیری و حفظیات بیشتر خواهد بود. پس میتوان گفت پیشرفت یا افت تحصیلی ارتباط مستقیمی با این نوع حافظه کودک دارد. با این تفاسیر اگر حافظه فعال در کودکی ضعیف باشد، توانایی متمرکز شدن و سازماندهی اطلاعات نیز امکانپذیر نیست. خبر خوب اینکه با انجام یک سری راهکارها میتوان حافظه کودک را تقویت کرد.
کمک گرفتن از حواس پنجگانه، آموزش دادن به دیگران توسط کودک، تقویت کردن مهارتهای دیداری از جمله راه حل های مفید و کاربردی در این زمینه میباشد. در صورتی که تمامی راه حل های بیان شده کارساز نبود، مراجعه به روانپزشک آخرین راه حل موجود است. علاوه بر این راهکارها انجام بازیهای مناسب در این زمینه به تقویت حافظه فعال کودک کمک میکند. بازیهایی مانند انواع پازل، بازی شمارش معکوس، پانتومیم و بازی جابجا کردن وسایل در این لیست قرار میگیرند. برخی از بازی و اسباب بازیها نیز در تقویت مهارتهای ارتباطی و روابط عاطفی کودک موثر است. خرید عروسک باربی برای کودکان دختر به افزایش مسولیت پذیری و ایجاد همدلی کمک خواهد کرد. پس نتیجه خواهیم گرفت که هر بازی و اسباب بازی با توجه به ویژگیهای خود در افزایش مهارتها و بهبود مسائل ذهنی کودک تاثیر گذار میباشند.